Är ungt inflytande en förbisedd tillväxtfaktor?

Onsdagen den 26 maj genomför Region Gävleborg en inspirationsdag på tema "Tillväxt genom ökat ungdomsinflytande" i Söderhamn. Syftet är att visa på hur kommuner i vår region kan utvecklas genom att involvera unga mer än vad man gör idag. Intresset för dagen är stort.
 
- Vi hade på känn att intresset skulle vara stort, vi vuxna har börjat förstå att vi behöver ge unga reellt inflytande för att göra Gävleborg attraktivt, säger projektledare Therese Metz. Med reellt inflytande menas just det — makt att bestämma i alla frågor som rör unga Gävleborgare. Precis som både Barnkonventionen och den nationella ungdomspolitiken också syftar till.

En av föreläsarna är Kjell Lillestol från Porsgrunn Kommun i Norge som arbetat strategiskt med ungas inflytande i över 20 år. Där har man sett en rad effekter som även Gävleborg skulle må bra av - ökad inflyttning, högre valdeltagande, fler unga politiker och fler unga aktiva i föreningar.
- Detta är en långsiktig process som handlar om att ge barn och unga ansvar för vårat gemensamma samhälle, säger Kjell.

Under dagen deltar 150 politiker, tjänstemän och unga. På schemat står föreläsningar, och workshops — unga och vuxna ska tillsammans komma fram till vad nästa steg är i respektive kommun. Förhoppningen är att dagen ska leda till fler aktiviteter i de kommuner där man inte riktigt kommit igång med ungdomsinflytande-arbetet ännu. Dagen är en del i Region Gävleborg och Landstinget Gävleborgs projekt Ungas Inflytande


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0