Roger har genomfört ett första uppdrag!

Hej!

Oj - vad en rolig vecka går fort! Redan i söndagskväll anlände en delegation med gröna politiker från Dominikanska Republiken. Två intensiva dagar med fokus på ekologisk och social hållbarhet, men tack vara mitt uppdrag genom Region Gävleborg hade jag ungdomsperspektivet särskilt i tankarna vid diskussionerna. Sverige och Dominikanska Republiken är två länder med många stora skillnader men samtidigt liknande utmaningar för att nå ett hållbarare samhälle.

Vi diskuterade bland annat ”braindrain”. Problemet med att många ungdomar efter utbildning på universitet i Dominikanska Republiken flyttar till andra länder i synnerhet USA. Precis som i Gävle har man därför svårt att matcha företagens efterfrågan med rätt arbetskraft.

I går hade jag mitt första möte med en av mina fadderklasser. En liten klass med åtta elever från Thorén Business School, men särskilt intressant då de flesta av eleverna kommer från andra kommuner. Det jag reflekterade över var svaren på frågor om vad man ansåg vara bra och dåliga saker med Gävle. Det som delvis överraskade var att man var så positiva till Gävle. Ämnesområden man vill lyfta vid kommande träffar var tåg- och busstrafik, bostadsbrist inklusive campusboenden och Gävle som ungdomsstad.

På måndag träffar jag min andra betydligt större fadderklass (33 elever) från Vasaskolan. Efter dagens möte känner jag verkligen att det här kan bli bra. Tillsammans tror jag vi kan skapa engagemang för delaktighet i samhällsutvecklingen och vara dörröppnare för varandra.

Nu har jag också fyllt i anmälan till alla högstadieskolor att jag vill ta emot PRAO elever under terminen. Ingen aning om intresset, men om det är stort bifogar jag gärna vidare till mina kollegor…!

Vad gäller mitt tredje uppdrag, att jobba emot en särskild ungdomsgrupp och lyfta deras frågor, så har jag fokuserat på stadsdelen Andersberg. Jag har besökt ungdomsgården Helges vid ett par tillfällen. Gävle kommun har stora utmaningar här, samtidigt som det är en stadsdel med stor potential. Jag vill intensifiera arbetet under hösten.

I dag fredag är det invigning av Trafikantveckan med sjudande aktiviteter hela kommande vecka. På lördag finns flera av oss politiker på Stortorget för att diskutera trafikfrågor med gävleborna.

Vi hörs!

Roger


Roger har träffat sin första fadderklass och är peppad på att få igång fler samarbeten med unga!


Amanda och Inger sätter sig in i regionala perspektiv

Inger Källgren Sawela som coachas av Amanda Holm och Simon Hedlund har precis haft en andra skuggningsdag av Amanda. De rapporterar tillsammans om dagen: 

Hej!
Här kommer en hälsning från Amanda och Inger.
Vi har haft en ”skuggardag” idag.
Simon var tyvärr förhindrad.
Skolan tog hans tid idag.
Vi har jobbat hårt.
Startade med lunch.
Därefter har vi gått igenom Regionstyrelsens dagordning och handlingar.
Nu kan Amanda allt om fredagens sammanträde.
Vi hittade ev. 4 punkter med ungdomsperspektiv.
Vi berättar om dom senare.
Sen har Inger fått ett uppdrag godkänt.
Pust!!!!
Sen eftermiddag är det ungdomsrådet som gäller.
Tillsammans med Roger Persson.
Martin på SR, ska vara med på ett uppdrag, som går av stapeln den 24 september på Stortorget i Gävle.
Välkomna alla, om ni har lust och kan.
Mellan 12.00- 14.00.
Hoppas att allt rullar på för er andra.Kramar Amanda och Inger


Monica är klar med första delen

Monica Olsson coachas av Michaela Nordin och Joar Ekenstaf och ska bland annat besöka flera skolklasser i Nordanstig för att prata om demokrati. Hon har nyligen genomfört ett av sina uppdrag och rapporterar att det snart kommer ett lite längre blogginlägg om det!

Malin har två planer

Malin Ängerå har flera uppdrag av sina coacher Ellen och Jonatan och har därför gjort två gedigna planer för hur hon ska lyckas med sina uppdrag. Hon skickar också en kort rapport om hur läget ligger just nu: 

"Nu är det dags att verkställa de uppdrag som Förändringsagenterna har givit oss. Speakers Corner i Ljusdal kommer att arrangeras under tre tillfällen och nu kör vi premiären på onsdag i nästa vecka! Ett roligt uppdrag, som har ett tydligt syfte utifrån behov, som jag ser som en investering i vårt gemensamma demokratiarbete."

Härligt Malin, stort lycka till!


Malin Ängerå har verkligen tagit sitt uppdrag på allvar och ser till att fler involveras i processen.


Rapport från Inger

Den här peppande rapporten kom från Inger Källgren Sawela:

"Hej Therese!
Uppdragen rullar och på torsdag, den 8/9, träffar Roger och jag Ungdomsrådet för att prata om ”Heta Linjen”.

Slutligen vill jag berätta att jag blivit kontaktad av Sundsvalls kommun i ärendet ”Modiga politiker”. Dom ska arbeta med ett liknande projekt, inom demokrati området.

Ha det bra,
Inger"

Härligt att höra att allt går framåt!


Modighetstränande politiker i full action

Rapporterna bara rasar in från de tio unga och de fem politiker som jobbar tillsammans med att låta politiker bli bättre på att ge unga delaktighet och inflytande. Det var i somras som vi på Region Gävleborg anställde tio unga för att låta dem coacha och modighetsträna fem politiker från regionen. Efter att ha skuggat dem i deras vardag utvecklade de uppdrag åt dem som de nu jobbar för fullt med för att genomföra.

Den 20 oktober ska en vinnare utses och "Världens modigaste politiker" utses. Läs mer om projektet längre ner i bloggen eller på vår egen webbplats.

RSS 2.0