Reflektion från Roger Persson

Ett stort tack till alla som varit med på den här häftiga resan. Ett jättebra koncept med utmanande och tuffa uppdrag för både Förändringsagenter och Möjliggörare. Presentationen med både innehåll och framförande var verkligen bra gjord. Jag önskar att ännu fler hade varit där och lyssnat på era kloka ord. Jag ser till att det kommer en inbjudan där ni får chansen att delge era reflektioner och råd, på det kommunfullmäktige ni besökte.

Ett särskilt tack till Maria och Manno som skuggade mig några dagar och gav mig kloka råd och tips på vägen. Jag lovar ta mig an uppdragen ni gav mig med största engagemang. Men först tänker jag faktiskt ta semester en tid - Paris nästa!

Bästa sommarhälsningar

Roger
Kommunalråd i Gävle, under modighetsträning av Förändringsagenterna Maria & Manno


Reflektion från Inger Källgren Sawela

Tack för en mycket givande ”Uppdragsdag”!

Jag fick tre uppdrag och ytterligare ett tillsammans med de övriga Möjliggörarna. Jag har tänk på mina uppdrag varje dag, hur ska jag börja och när passar det bäst i tid etc. Men starten blir först efter semestern. Det ska bli givande och utvecklande.

Affischen med 5 goda råd sitter redan uppsatt i oppositionsråds korridoren. Och jag ska berätta om alla kloka tankar på mitt första gruppmöte med kommunfullmäktige gruppen i augusti.

Varma kramar och trevlig sommar!

Inger

 


Reflektion från Monica Olsson

Det var med spänd förväntan jag satte mig på tåget till Gävle i morse. Idag var den stora dagen då vi modiga skulle få våra uppdrag av förändringsagenterna. Nyfiken? Javisst!

Dagen till ära fanns ett antal åhörare på plats, förmodligen lika nyfikna och intresserade som oss av vad vi fem skulle få för uppdrag. Mingel med tilltugg, bingo, välkomsttal av Region Gävleborgs ordförande Sven-Åke Thoresen (som tydligt talade om att han sitter med i juryn) och media på plats.
 
Engagerade ungdomar som verkligen lyckats hitta rätt i de fem goda råd som gavs till oss och våra politikerkollegor i länet. De har satt fingret på det som är viktigt för oss politiker när det gäller att öka ungas inflytande. Det är egentligen så självklara saker - men som vi måste ta till oss och bli bättre på. Tillgängligt och synligt, Konkret och tydligt, Uppföljning och ansvar, Tänk utanför lådan och sist men inte minst - skapa förtroende. Viktigast av allt är det personliga mötet "face to face"!

Med musik och sketcher presenterades de goda råden. Till slut så fick vi då våra uppdrag som handlar om att på olika sätt möjliggöra för unga att bli delaktiga och få inflytande. Det är deras demokratiska rättighet. Vi fick olika uppdrag men som alla är lika viktiga! Jag ska med glädje ta mig an mitt uppdrag att vara "lärare" i demokrati och inflytande för Nordanstigs elever i årsklass 6.

Efter en härlig lunch i skuggan av träden i en park var det dags för mig att ta tåget hem igen för att träffa ungdomsrådet.

Tack till alla glada och positiva ungdomar, politikerkollegor och regionens ansvariga som jag haft förmånen att få möta. Ha en riktigt skön sommar allesammans och jag ser fram emot att få träffa er i höst igen. Och som jag sa idag så har vi redan vunnit en delseger - men självklart vill jag liksom övriga vinna finalen också. Tro inget annat kära vänner!!!

Monica Olsson
Kommunalråd Nordanstig som modighetstränar med hjälp av unga Förändringsagenter

Vår fantastiska processledare Emma!



Emma Nilsson har processlett våra Förändringsagenter och Möjliggörare genom Förändringsprogrammet och arbetar just nu åt Framtidsboxen. Emma är frilansande processledare och konceptutvecklare. Hon är utbildad Kaospilot och har koncentrerat sig på autentisk kommunikation, ledarskap och kreativitet. Stort TACK Emma för din fantastiska insats och vi ses snart igen!

Reflektion från Förändringsagenten Manno



Ett avslut, en ny början

Idag den 28 juni 2011 var den sista dagen för oss 10 sommarjobbare på världens bästa sommarjobb!  Och det var många blandade känslor på denna avslutningsdag då vi äntligen, efter mycket jobb, presenterade våra råd och uppdrag till våra möjliggörare.

Dagen började tidigt (kl. 8) för mig, Simon och Viktor då vi snabbt skulle dra ihop en melodi till låten vi framförde som en inledning av dagen. Efter ungefär en timmes nötande kunde vi låten någorlunda bra!

Därefter var det endast fokus på att välkomna alla gäster till minglet för att sedan sätta igång presentationen. Som sagt inleddes dagen med en liten låt. Sedan checkade vi in genom att sitta i en halvcirkel och presentera vilka vi var till ”publiken”. Därefter presenterade vi våra råd genom olika sketcher som vi sedan diskuterade. Sedan gjordes en energizer som leddes av Viktor genom att vi härmade honom då han sjöng: ”I said-a Boomachickaboom, I said-a Boomachickaboom, I said-a Boomachickarackechickarackechickaboom…”. Efter det var det en kort paus och sedan var det dags för oss förändringsagenter att presentera våra utmärkta uppdrag till våra fantastiska möjliggörare. Uppdragen finns längre ned i bloggen!

Efter en lång presentation och många kommentarer så var det dags för lunch. Det var sallader som beställdes av restaurangen ”sparvarna” och togs ut till bolougnerskogen där vi alla åt tillsammans på filtar. Sen sa vi hejdå till våra möjliggörare och önskade dem lycka till och därefter begav vi oss tillbaka till Regionhuset där vi förändringsagenter tillsammans med vår bästa processledare Emma sammanfattade hela vår jobbperiod. Sedan kom Therese och Elin in för att planera lite om hur hösten ska se ut. Efter det så gav alla förändringsagenter varandra ”feedback” och där tog den sista dagen slut.

Det är viktigt att detta avslut bara är början på något ännu större. Våra modighetstränade möjliggörare ska nu få chansen att visa vad de går för och slutföra alla de uppdrag vi skapat åt dem! Det viktigaste är inte att vinna, utan att ha försökt förändra!

Jag har haft chansen att arbeta med underbara och coola människor under dessa 2 ½ veckor och det är jag väldigt tacksam för! Tack till ALLA!

/Manno
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker 

 

 


Magnus Svensson: Isbrytaren lämnar hamnen

Idag var det dags att träffa Förändringsagenterna, de övriga 4 tuffa Möjliggörarna (politikerna) i den coolaste tävlingen i regionen - ”Världens modigaste politiker”. Vi skulle nu få reda på dels vad våra skuggare/mentorer hade kommit fram till efter de två möten de följt oss på, få goda råd i att öka ungas inflyttande och så skulle vi få våra uppdrag som vi skall ha genomfört innan den 20 oktober när vinnaren skall utses.

Om jag börjar med de goda råden. Vi fick 5 väldigt bra råd för att öka ungas inflytande i Gävleborg. De står även lite längre ner i denna blogg. Men de är värda att reflektera över.

1. ”Att vara tillgänglig och synliga”, där kan man som förtroendevald ofta känna att man är synlig och tillgänglig. Men det är förmodligen för de som redan känner en eller har ett ärende som den vill diskutera. Här handlar det alltså om att hela tiden söka upp nya grupper människor och framförallt besöka mer skolor.

2. ”Konkret och Tydlig”, Här finns det en dubbelhet kan jag känna. Man vill gärna vara tydlig och beskrivande i allt för att behandla alla lika. Men det kan göra att man tappar den man har en dialog med. Alltså viktigt att sluta använda svåra ord och bli ännu tydligare i vad man tycker. Tar till mig det!

3. ”Uppföljning och ansvar”, Denna del känns för mig väldigt central och naturlig. Jag skriver alltid upp om jag lovar att återkomma och ”tror” att jag lyckats leverera både bra och dåliga beslut till de jag lovat att höra av mig till. Dock känner jag att jag skall bli bättre i att använda min egen blogg http://soderhamnsmagnus.blogspot.com/ till att kommunicera sådana frågor på.

4. ”Tänka utanför lådan”, jobba med att alltid befinna sig utanför normen och lyssna på fler och då speciellt vara öppen för att våga ändra sig. Detta är en ständig kamp kan jag medge. Det är svårt när man beslutat sig att ändra sig och man söker ständigt argument för sin egen sak. Men det är stort att våga ändra sig när andra har bättre argumenten än en själv.

5. ”Skapa förtroende”, följer man de 4 övriga råden är ärlig och behandlar alla människor som unika individer så kommer förtroendet som ett brev på posten. Som förtroendevald är det alltid viktig att jobba med detta. Vi är valda av folket och skall förtjäna deras förtroende mer än bara under valår.

Sammanfattningen av detta blir: Jag är otroligt stolt över de råd som förändringsagenterna har fått fram i skuggningen av oss. Jag skall även försöka jobba efter- och sprida dessa så att klyftan minskar mellan oss förtroendevalda och ungdomarna. En till positiv sak med dessa råd är att jag tror om vi som förtroendevalda lever någorlunda efter dessa råd så kommer även politikerföraktet att minska totalt sett. Så APPLÅD till förändringsagenterna. Nu sprider vi dessa råd!



Mitt uppdrag: ISBRYTAREN

Sedan fick vi våra uppdrag; jag fick det enorma uppdraget som går under namnet ”Isbrytaren” – Minska klyftan mellan unga och förtroendevalda. Det handlar om att få unga som politiker under ett evenemang/aktivitet att mötas under enkla former. För att få till det naturliga samtalet. Om detta skall jag skriva mer om i slutet av veckan när jag har reflekterat över uppdraget och har några konkreta tankar som jag tänkte delge här på bloggen för att respons av er som läser.

Jag vill med andra ord göra ett gäng personer engagerad och delaktig i detta. För att se intresse och hur stort man skall göra det - min målsättning är att ta sikte på nordpolen och nå ditt.

Bästa kvällshälsningar

Magnus Svensson
"Förändringsagenten" med tror om att allt är möjligt


PS. Är också helt överväldigad över engagemanget idag - WOW! Vill även tacka mina Möjliggörare Viktor & Dalia!


Mer modighetsträning i media!

Gefle Dagblad skriver om Förändringsagenternas goda råd idag 29/6


Vi behöver er - de första popcornen!

"Vi kan se på mänskligheten som popcorn, ni vet micropopcorn i påse. De flesta poppar i en jämn ström efter halva tiden i micron. Innan det, allra först, poppar några stycken, kanske 10 % - och innan de andra hinner poppa blir ofta de där första brända... några få procent poppar aldrig".

Dagens citat tillägnar vi vår fantastiska processledare från Framtidsboxen, Emma Nilsson.

Just så här ser vi på det här projektet - våra modiga politiker "poppar" först när det gäller att utveckla ungas möjlighet till delaktighet och inflytande i samhällsutvecklingen. Något de unga faktiskt har rätt till enligt en hel rad med styrdokument, men som ibland verkar anses som lite lyx och frivilligt arbete för kommuner eller organisationer. Just därför är det så viktigt att de politiker eller andra ledare i samhället som vågar gå först och ta dessa första steg (och ibland strider), får uppmuntran på vägen och cred för det de gör.

Vi vet att ni möter en hel del motstånd och att ni ibland riskerar att bli sönderbrända i väntan på att resten av "popcornen" ska poppa - gör då som era Förändringsagenter skrev i ett av de personliga brev ni fått: Luta er tillbaka, sätt på en skön låt, tänk på allt ni är bra på och reflektera över hur stor skillnad ni faktiskt gör!

Tillsammans gör vi skillnad, även om vi ibland hinner bli lite väl bruna i väntan på de andra popcornen...

Vi ses till hösten!

Sommarhälsningar Therese Metz & Elin Sundgren, Region Gävleborg

Modighetsrecept till Malin Ängerå, Ljusdal (s)


Malin Ängerå är 42 år och socialdemokratisk ordförande för utbildningsnämnden i Ljusdals Kommun. Malin tycker själv att hon är ganska modig men deltar i utmaningen för att det är en rolig idé som dessutom kan ge henne de rätta verktygen för att komma vidare i arbetet med att involvera unga i samhällsutvecklingen. Malin har skuggats av Jonathan Nord och Ellen Nilsson och här kommer deras två uppdrag till Malin. 

Uppdrag 1: Vår drömkommun

Behov
Vi har under vår undersökning noterat att kontakt mellan politiker och medborgare i Ljusdals kommun saknas. Väldigt få människor, i spridda åldrar, vet vilka de kommunala politikerna är och på så vis är det även svårt att veta vem eller vilka man ska kontakta för att öka sitt inflytande som medborgare.

Uppdrag
Malin Ängerå ska, för att bemöta behovet vi har kartlagt, erbjuda ett antal klasser i Ljusdals kommun (både på grundskole- och gymnasienivå) att tillsammans skapa såkallade tankekartor kring sina drömmar och framtidsvisioner för kommunen. Förslagsvis så tidigt som möjligt i början av höstterminen 2011. Malin ska erbjuda sin närvaro när klasserna formger sina kartor. Hon ska då vara partipolitiskt neutral och enbart representera kommunen. Malin ska delta i skapandeprocessen genom att uppmuntra eleverna att uttrycka sina drömmar och samtala med dem kring dem. Malin ska inte i första hand uttrycka sina egna åsikter, utan främst hjälpa eleverna att få fram sina åsikter, genom att till exempel ställa frågor som till exempel ”hur menar du?”, ”varför?”, ”kan du berätta mer?”. Det är viktigt att Malin är positiv i sitt bemötande och visar på aktivt lyssnande. Tankekartorna ska göras i grupp på stora papper. Det som ska framgå på papperna är ledord till hur man vill att kommunen ska se ut i framtiden. Det kan vara både subtila förslag (hur ska det kännas att bo i Ljusdals kommun) och fysiska förslag (vad som ska finnas). Hur kartorna ska utformas är upp till varje klass, kreativitet uppmuntras.
Det är upp till Malin själv hur erbjudandet ska framföras till klasserna och vilka klasser som ska tillfrågas. När arbetet presenteras är det viktigt att det förklaras på ett sätt som är begripligt även för yngre barn så att de förstår vad de ska göra och innebörden. Det är också viktigt att det blir en bred referensgrupp och att så många delar av kommunen som möjligt får komma till tals. Minst en klass från varje årskull ska tillfrågas (1-9 grundskolan + 1-3 gymnasiet = sammanlagt 12 grupper).

Tankekartorna ska sedan samlas in och Malin ska gå igenom dem, gärna tillsammans med andra människor från BUN. Arbetsgruppen ska sedan reflektera över det som står på kartorna och ta barnen och ungdomarnas åsikter och drömmar till sig. Slutligen ska tankekartorna ställas ut på en offentlig plats (t.ex. bottenvåningen på förvaltningshuset) så att allmänheten också kan se dem. Malins egna tankar och reflektioner samt syftet med utställningen ska också finnas på utställningsplatsen.

Syfte
Syftet med detta uppdrag är att Malin ska etablera kontakt med kommunens ungdomar och på ett icke partipolitiskt sätt ge kommunen ett ansikte. Genom att rikta in uppdraget på skolungdomar kan kommunen ta del av deras idéer och tankar och den yngre generationen erbjuds delaktighet och engagemang i kommunala frågor. Detta ska förhoppningsvis leda till en mer öppen relation och dialog mellan ungdomar och politiker och i förlängningen, när ungdomarna blir vuxna, till dito mellan vuxna och politiker.
Syftet med utställningen är att allmänheten ska få se att politikerna har tagit till sig av de ungas åsikter och att deras åsikter och tankar tas till vara. Det är även ett sätt för medborgarna i Ljusdals kommun att dela åsikter med varandra och väcka tankegångar och hopp inför framtiden.

Kriterier för att uppdraget ska anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
För att Malin ska lyckas med uppdraget är viktigt att
• så många klasser som möjligt involveras
• eleverna som deltar känner sig sedda och viktiga (detta kan koma att kontrolleras genom stickprov i de utvalda klasserna)
• tankekartor skapas - tankekartorna ska ses över av Malin och helst några till representanter från BUN
• en utställning arrangeras så att så många som möjligt får ta del av projektet
• utställningen ska vara påbörjad senast den 10:e oktober


Uppdrag 2: Speakers Corner

Behov
Politiker i Ljusdals kommun är ganska oigenkända på köpingen. Detta leder i sin tur till brist på tillit och kommunikation: för att man som medborgare ska vilja kommunicera krävs igenkännande. Detta gäller såväl vuxna som ungdomar.

Uppdrag
Malin Ängerå samlar ihop ett antal politikerkollegor för att upprepade gånger försöka starta dialog med medborgare på bestämd, offentlig plats. Platsen ska vara bestämd i förväg och även tidpunkten. Det ska även ha marknadsförts så att allmänheten har blivit informerad om att de kan komma till platsen för att föra dialog med politikerna. Är det ingen medborgare som kommer dit för att samtala får politikerna själva försöka starta samtal med förbipasserande. Därför bör platsen vara på något ställe där många människor rör sig (t.ex. Postplan). Tidpunkten är valfri men det är viktigt att det sker när så många som möjligt rör sig i området eller har tid och möjlighet att ta sig dit. Mötesplatsen som ska skapas av Malin och de andra politikerna ska vara välkomnande (tänk vardagsrum: soffor, bekväma möbler etc.) och utomhus. Utforma mötesplatsen så att ungdomar välkomnas att delta. Kanske går det att placera den vid Slottegymnasiet eller någon annan skola någon gång. Det är viktigt att företeelsen upprepas så att allmänheten blir vana vid att se politiker på köpingen, utanför förvaltningshusets väggar, och lär sig känna igen deras ansikten. Politikernas personligheter och engagemang ska presenteras för medborgarna. Malin och de andra politikerna ska rikta sig till alla åldersgrupper och man ska ta allas åsikter och tankar på allvar, vuxen som gammal. Politikerna ska inte representera sina partier eller ideologier utan vara ute som representanter för Ljusdals kommun. De ska inte pracka på någon sina egna åsikter utan först och främst lyssna på allmänhetens åsikter och öppna upp för dialog.

Malin ska under tiden som arbetet fortgår skriva löpande reflektioner som sedan ska presenteras på lämpligt sätt. (Kommunens hemsida, blogg eller dylikt).

Syfte
Syftet med uppdraget är att skapa tillit för kommunens politiker och se till att dessa tar sig ut på köpingen. Kommunmedborgarna ska kunna känna igen sina politiker och unga ska känna att de uppmuntras till att delta i politiska frågor på ett ickeformellt sätt.

Kriterier för att uppdraget ska kunna anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
För att Malin ska lyckas med uppdraget är det viktigt att
• hon lyckas engagera andra politiker
• de ska förstå att det är viktigt med medborgarinflytande
• en mötesplats ska grundas
• arbetet marknadförs
• kontinuerlig kontakt ska upprättas (minst 2 gånger under hösten)
• fler medborgare involveras i dialogen
• ungdomar bjuds in särskilt
• reflektioner sker kring arbetet


Hälsningar Förändringsagenterna i Region Gävleborg & Framtidsboxen


Modighetsrecept till Roger Persson, Gävle (mp)


Roger Persson är miljöpartistiskt kommunalråd i Gävle Kommun, 47 år och har sedan länge varit engagerad i barn- och ungdomsfrågor. Roger gillar att göra saker på nya sätt och tror att den här utmaningen kan hjälpa honom med bland annat det. Han har skuggats av Förändringsagenterna Manocher Endalib och Maria Kempe. Deras tre råd till Roger är att skaffa sig en fadderklass, inledda ett fastare samarbete med en grupp unga och erbjuda praktikplatser hos honom för unga.

Uppdrag 1: Fadderklassen
Under vår skuggningstid tillsammans med Roger så märkte vi att han har ett intresse av att ha kontakt med ungdomar och han har funderat över att engagera sig i en gymnasieklass, alltså att ha en så kallad ”fadderklass”. Vi vill nu ge Roger en knuff genom dörren och ge honom i uppdrag att skaffa denna fadderklass. För att göra detta så ska Roger ta kontakt med lärare på valfri gymnasieskola och på så vis hitta en engagerad lärare, gärna en samhällslärare, som Roger kan samarbete med. Roger ska ha minst tre inplanerade lektioner med sin fadderklass till den 20 oktober 2011. Lektionerna kan bestå av olika studiebesök, exempelvis på statshuset, genomgång av politiska/demokratiska processen, hur ungdomar kan påverka, hur man får igenom förslag eller liknande. Samarbeta gärna med läraren för att få fram de bästa formaten på lektionerna. Sedan ska Roger undersöka möjligheten att fortsätta samarbetet med klassen under minst ett års tid. Det är viktigt att Roger inte enbart visar sig som politiker när han besöker klassen, utan att han försöker bli mer personlig för att skapa en trygg relation med eleverna. Det är även viktigt att Roger inte bara tänker partipolitiskt utan ser ur ett större sammanhang, han är inte där för att omvända alla elever till sitt parti.

Syfte
Att skapa ett förtroende bland eleverna för Roger och hjälpa dem få en större inblick i hur politiken ser ut och funderar. Efter utfört uppdrag så tror vi även att Roger kommer ha fått en massa viktiga tankar från ungdomar som han kan ta med sig ut i politiken. Han kommer även att ha fått en inblick i hur det är att vara ung i Gävleborg idag. Roger kommer även växa som person och förhoppningsvis bli modigare.

Kriterier för att uppdraget ska anses genomfört och kunna godkännas av juryn: 
• Roger ska ha tagit kontakt med en lärare och inlett ett samarbete.
• Minst tre lektioner ska vara inplanerade.
• Möjligheten att fortsätta samarbetet under minst ett år ska vara undersökt


Uppdrag 2: Samarbete med ungdomar
Vi vet att Roger samarbetar med Gävles ungdomsråd men vi anser att han borde utveckla samarbetet med ungdomar till en högre nivå. Uppdraget som vi ger till Roger blir därför att han tillsammans med en grupp ungdomar ska arbeta fram ett förslag på förbättring för att sedan driva det till beslut. Gruppen med ungdomar kan exempelvis vara ungdomsrådet i Gävle, ungdomar på en ungdomsgård eller en grupp engagerade ungdomar med en viktig fråga.Förändringsagenterna i Region Gävleborg & Roger ska föra en dialog med gruppen ungdomar för att komma fram till ett förslag på förbättring eller åtgärd som behövs, t.ex. en ny fotbollsplan. Sedan ska Roger aktivt arbeta för att detta förslag eller åtgärd ska genomföras.

Syfte
Syftet med detta uppdrag är att Roger ska få ett samarbete med ungdomar och förstå vad som är viktigt för ungdomar. Roger kommer även att få ungdomarnas förtroende vilket vi tycker är något som Roger behöver. Vi tycker redan att Roger är en bra lyssnare och förstår problemen men att det är bra att han visar att han jobbar aktivt för ungdomars bästa.

Kriterier för att uppdraget ska anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
• Roger ska ha hittat en grupp ungdomar att arbeta med och kommit fram ett förslag på förbättring eller en åtgärd. Detta ska vara klart innan den 20 oktober 2011.
• Roger ska ha börjat arbeta för att genomföra förslaget/åtgärden.

Uppdrag 3: Praktik med politiker
Roger har ett behov i att komma i kontakt med olika ungdomar i olika åldrar och vi anser även att ungdomar har i behov av att komma i kontakt med politiker. Därför är vårt uppdrag till Roger att han ska erbjuda praktikplats till elever i årskurs åtta och nio i högstadiet. Under elevens praktikvecka ska eleven ha fått en insikt i hur en politiker arbetar och hur det är att arbeta som politiker. Roger ska försöka fördela arbetsbördan under veckan så att det är fler politiker som hjälper till och tar hand om eleven.

Syftet
med uppdraget är att Roger ska få in ungdomar i politiken för att ta del av deras åsikter. Samarbetet leder kanske inte till att alla kommer bli politiskt engagerade men det är en bra början.

Kriterier för att uppdraget ska anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
• Roger ska ha tagit kontakt med en eller flera högstadieskolor och erbjudit praktik under t.ex. en vecka i höst. Kontakten ska ha skett innan den 20 oktober.
• Roger ska ha pratat med olika kollegor om de kan hjälpa till att hitta givande arbetsuppgifter åt eleven.


Hälsningar Förändringsagenterna i Region Gävleborg & Framtidsboxen


Modighetsrecept till Inger Källgren Sawela, Gävle (m)


Inger Källgren Sawela, 58 år, är moderat oppositionsråd i Gävle, och deltar även hon i utmaningen. Inger har gjort en rejäl klassresa i sitt liv och är en varm och öppen person som gärna berättar om sina engagemang. Inger har skuggats av Amanda Holm och Simon Hedlund och här lämnar de över sina tre uppdrag till Inger för att bli en modigare politiker som involverar unga mer i samhällsutvecklingen. 

Uppdrag 1: Rådgivande ungdomsgrupp

Behov
Vi upplevde att Inger behövde ha större anknytning bland ungdomar, något hon själv påpekade, för att få ett större ungdomsperspektiv. På tågresan hem från Stockholm diskuterade vi detta och sedan dess har vi utarbetat en klarare plan för denna grupp.

Uppdrag
Inger ska ha en grupp ungdomar (ca 5 stycken) som ständigt ger henne feedback i olika ärenden (helst frågor som involverar ungdomar samt för att öva ”30-sekundersmetoden”). Mötena ska hållas en gång per månad. Observera att detta inte är en läsgrupp som bara ska läsa igenom olika papper och ge åsikter utan en dialog-grupp där Inger ska närvara. En ständig mailkontakt vid behov ska också finnas mellan mötena. Mail ska besvaras inom två dygn och prioriteras.

Syfte
Detta ger en personlig kontakt med ungdomar för Inger samt en ständig påminnelse om ungdomars perspektiv, hon ska alltså ha en fast förankring i ungdomsvärlden. Detta behov såg både vi och Inger. Syftet sträcker sig även till att ge ungdomar större inflytande. Ett förslag är därför att Inger sprider denna idé till andra gruppledare i kommunen.

Kriterier för att uppdraget ska anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
1. Skaffa en grupp ungdomar
2. Se till att de får mötesersättning efter kommunens lönenormer.
3. Genomföra ett möte innan tjugonde oktober samt fastställa ett nytt datum för nästa möte.
4. Skicka in åsikter om mötet till förändringsagenterna Amanda och Simon.


Uppdrag 2: Mediakontakt

Behov
Allmänheten ska få ett ansikte på Inger, de ska veta vem hon är, och ungdomarna ska få se att hon är engagerad i frågor som gäller dem, att hon kämpar. Hon måste bli mer allmänt känd.

Uppdrag
Hitta en fråga som ungdomar brinner för och driv den frågan i kommunen. Ska synas i två olika tv-kanaler (lokala nyheter eller större) samt i två (lokala) tidningar samt meddela förändringsagenterna Amanda och Simon om detta för bedömningsskäl.

Inger ska stå på stortorget i Gävle och diskutera aktuella frågor med olika människor under en dag för att sedan lämna in en skriftlig sammanfattning av dagen till tidigare nämnda agenter. Media ska finnas på plats, denna mediakontakt ska rapporteras till agenterna men räknas inte in i de nämnda 4 mediakontakterna.

Syfte
Syftet är att hon ska visa drivkraft i ungdomsfrågor vilket skapar förtroende samt att hon blir ett ansikte för allmänheten, folk vet vem hon är och känner sig mer trygga i att kontakta henne.

Kriterier för att uppdraget ska anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
Innan 20:e oktober ska Inger ha pratat med ungdomar alternativt följt debatten i media för att finna en ungdomsfråga, visats i media nämnt antal gånger, stått på torget och frågan hon driver ska antingen ha nått ett beslut eller finnas i en pågående process inom kommunen - frågans plats i beslutsprocessen ska kunna redovisas.


Uppdrag 3: Öppen dialog

Behov
Vi ser att kommunen har ett starkt behov av att få ungas synpunkter och kunskaper i många frågor. Det behövs ett forum där unga får träffa kommuntoppen och föra fram sina åsikter.

Uppdrag
Inger ska som en av gruppledarna i kommunen ta initiativ och skapa ett möte för att möta ungdomarna. Hon ska få med sig alla gruppledare i kommunen och hålla möten en gång i månaden. Hon har ansvar för att idén marknadsförs. Mötet ska vara öppet för alla upp till 21 års ålder samt intresserade politiker, organisationer och medier.

Syfte
Syftet med detta uppdrag är att unga ska kunna känna sig hörda och att politikerna får en ungdomsvinkel i många olika frågor.

Kriterier för att uppdraget ska anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
Innan 20:e oktober ska ett möte ha genomförts med minst åtta ungdomar och 3 gruppledare på plats. Ett nytt datum ska ha fastställts för nästa möte. Kontakten med ungdomar ska upptas snarast, som senast runt skolstarten då hon kan kontakta skolklasser och fritidsgårdar som blir mer aktiva igen.

Hälsningar Förändringsagenterna i Region Gävleborg & Framtidsboxen


Modighetsrecept till Monica Olsson, Nordanstig (s)


Monica Olsson, 55 år och socialdemokratiskt kommunalråd i Nordanstig tycker att det är viktigt att få med ungas åsikter i så mycket mer än "bara fritidsgårdsfrågor", därför deltar hon i utmaningen. Hon har skuggats av Micaela Nordin och Joar Ekenstaf och nedan lämnar de över sina uppdrag till Monica som handlar om att bli mer känd bland de unga i Nordanstig!

Behov
Under vår skuggning upptäckte vi att ungdomarna i Nordanstig inte riktigt kände till Monica och att de inte visste vart de skulle vända sig om de ville påverka i någon fråga. Behovet är alltså att Monica måste synas mer bland ungdomar samt visa för ungdomar hur man kan påverka i kommunen.

Uppdrag
Utifrån behoven tror vi att Monica och ungdomarna i kommunen skulle gynnas av att Monica besöker skolor. Där bör Monica förklara hur kommunen fungerar samt idégenerera, om hur läget i kommunen kan förbättras, med elever på en/flera lektioner.

Syfte
Efter utfört uppdrag tror vi att ungdomarna kommer känna till Monica bättre och ha större förtroende för henne. Under uppdraget så får även elever chans att få fram sina idéer och tankar vilket uppfyller ett av behoven. Vi tror det är ett bra sett att lära känna varandra mer.

Kriterier som ska uppfyllas för att uppdraget ska anses genomfört (och kunna godkännas av juryn): Besöka minst 4 olika klasser i årskurs 6 där Monica berättar och informerar om kommunen och hur man kan påverkar (högst 25 min, vi tror inte eleverna orkar lyssna längre än så). Efter det ska hon sitta och idégenerera med eleverna samt äta lunch med dem. Om idéer och förslag läggs fram är det viktigt att Monica hjälper eleverna att få fram sina åsikter till kommunen och involverar dem i beslutsprocessen - ringa upp/maila/sms:a och bjuda in till möten där idéerna/förslagen tas upp. Om beslut tas om att inte anta förslagen är det viktigt att Monica ringer upp/mailar och förklarar vad som inte funkar och varför förslaget inte antas.
För att erhålla titeln ”Världens modigaste politiker” ska Monica utföra dessa punkter
• Besöka fyra olika klasser i årskurs 6 innan 20 oktober 2011 (vi föreslår september).
• Informera om hur kommunen fungerar
• Hur man kan gå med i ungdomsrådet.
• Berätta om hur man kan påverka i kommunen t.ex. hur man skickar ett medborgarförslag.
• Viktigt att låta ungdomarna få reda på vad Monica gör med deras idéer och tankar.
• Göra en övning där man idégenerar med elever så man får fram vad ungdomarna tycker i olika frågor.
• För att alla elever ska ha en chans att säga vad de tycker så borde detta uppdrag upprepas varje år.
Monica ska äta lunch med eleverna i samband med besöket.


Modighetsrecept till Magnus Svensson, Söderhamn (c)


Magnus Svensson, 35 år och kommunstyrelseledamot för centerpartiet i Söderhamn, blev politiskt engagerad när fritidsgården hemma skulle läggas ned. Sedan dess har han jobbat politiskt och många gånger med fokus på ungas delaktighet. Han har skuggats av Förändringsagenterna Dalia Rahim och Viktor Bergström som här lämnar över sitt modighetsrecept till Magnus.

Uppdrag: Isbrytaren

Behov
När vi följde med Magnus i hans vardag så upplevde vi att det fanns gruppindelning mellan unga och politiker. Vi såg även ett behov av att minska dessa klyftor i kommunen genom Isbrytaren. Från det vi upplevde under Sommarlunchen då vi träffade politiker samt från egna erfarenheter så såg vi att det inte är någon större skillnad på hur ungdomar och politiker umgås. Man kan skapa en ökad samhörighet mellan dessa via Isbrytaren.

Uppdraget
För att denna samhörighet ska tas i bruk på bästa sätt så behöver Magnus ta initiativet till att involvera ungdomarna mer samt få politikerna engagerade till en högre grad. Magnus ska genom Isbrytaren få ungdomar och politiker att umgås på amma nivåländ. Isbrytaren är en aktivitetsdag mellan politiker och ungdomar som bidrar till en förbättrad relation, ökat förtroende samt att man får ett ansikte på politikerna.
Uppdraget som vi tycker matchar Magnus behov börjar med att han utformar en modell för aktivitetsdagen vilket innefattar:
• Planerad dag – utsatt datum
• Plats – vart ska den hållas
• Tid – när ska dagen börja samt sluta?
• Delaktiga personer – vem ska göra vad och hur?
• Planerade aktiviteter – vad ska dagen bestå utav?
• Mat – ska det serveras mat, dricka, fika?

Efter att Magnus är klar med modellen ska han meddela oss om upplägget och sedan involvera ungdomar för planering och utformning av dagen

Syftet
Efter utfört uppdrag ser vi att Magnus samt resten av politikerna har fått en större förståelse för ungdomarnas engagemang och delaktighet i samhället. Och vi hoppas att aktivitetsdagen är något som kommer kunna återupptas likt en tradition. En del av syftet är att nya band knyts på ett originellt sätt.

Kriterier för att uppdraget ska anses utfört (och därmed kunna godkännas av juryn):
• Hur effektivt samt noggrant Magnus har planerat modellen – En färdig modell ska skickas till förändringsagenterna Viktor och Dalia.
• Hur mycket ungdomarna känt sig delaktiga – Utvärdering från ungdomarna ska skickas till förändringsagenterna Viktor och Dalia.
• Hur politikerna upplevde dagen, om dem kände gemenskap med ungdomarna – Utvärdering från politikerna ska skickas till förändringsagenterna Viktor och Dalia.

För att vinna äran som Världens Modigaste Politiker så ser vi att det är av största vikt att modellen är noggrant planerad och att ungdomarna känt sig delaktiga. Det är även att den upplevda, gemenskapen mellan politiker och ungdomar, spelar stor roll i bedömningen.

Hälsningar Förändringsagenterna i Region Gävleborg & Framtidsboxen


Ett uppdrag till alla fem politikerna: Starta heta linjen!

Förändringsagenterna går nu in på de specifika uppdrag de arbetat fram till sina politiker. Men först presenterar de ett uppdrag som är gemensamt för dem alla, som de vill att de ska ha planerat och sjösatt före den 20 oktober: Heta linjen

Behov
Under vår skuggning så upptäckte vi att alla politiker behöver ett ungdomsperspektiv och att ungdomar behöver ett sätt att enkelt kunna kontakta politiker, det behövs en dialog.

Uppdrag till alla politiker i utmaningen
Öppna en telefon-/chattlinje som alla kan kontakta för att prata med en ”jourhavande” politiker. Detta innebär alltså en politiker för hela regionen. Linjen ska bemannas och involvera så många politiker som möjligt, partifärg är oviktigt. Se till att linjen är gratis att ringa till. Linjen ska ha fasta öppettider, minst 3 timmar om dagen 5 dagar i veckan. Jourhavande politiker ska jobba med annat samtidigt. Listorna på vilka som är jourhavande och när ska publiceras på kommunens hemsida.

Syfte
Efter uppdraget ska de finnas en öppen, allmänt känd kontaktväg både på internet och via telefon. Detta för att göra politikerna mer tillgängliga.

Kriterier för att uppdraget ska anses utfört (och därmed kunna godkännas av juryn):
Innan den 20 oktober ska en telefon/chatlinje finnas samt en jourlista ska vara upprättad.

Telefon/chattlinjen ska vara marknadsförd i lokala medier så som tv och tidningar. Det ska finnas annonser i lokalpressen minst en gång per månad från nittonde augusti samt affischer på alla fritidsgårdar i regionen. Då marknadsföringen syns måste förändrinsagenterna meddelas om detta.


5 goda råd till Gävleborgs politiker

Genom att skugga politiker, besöka kommunfullmäktige, läsa politiska handlingar, lära sig om demokrati och processa idéer och teambuilding har Förändringsagenterna kommit fram till 5 goda råd som politiker i Gävleborg bör ta till sig av för att öka ungas inflytande. Här kommer de!


Manno, Viktor och Simon introducerar Förändringsagenternas presentation med en egenskriven låt. Den handlar om det arbete de har gjort och att det nu är dags för politikerna att ta över stafettpinnen!

Fem råd till politiker i Gävleborg för att öka ungas inflytande

Råd 1: Tillgängligt och synligt

Syfte - att skapa förtroende mellan politiker och medborgare och ge dem möjlighet att få sina röster hörda.

• Mötas ansikte mot ansikte – visa ditt ansikte offentligt genom att besöka skolor och arbetsplatser samt andra ställen där ungdomar ”hänger”.

• Debatt på torget, öppen för allmänhetens synpunkter. 

Råd 2: Konkret och tydligt

Syfte - Få fram sitt budskap för att kunna involvera alla i demokratin.

• Anpassa språket både i tal och skrift. För att alla, ung som gammal, ska kunna förstå.

• Håll dig till ämnet.

• Använd inte överambitiösa ord.

• Försök att föra en dialog inte en diskussion.

Råd 3: Uppföljning och ansvar

Syfte - uppföljning är viktigt för att människor ska få veta att något görs i kommunen, vilket leder till delaktighet och ökat förtroende. Man måste kunna ta ansvar för sina handlingar och våga erkänna sina misstag, vilket leder till mer tillit.

• Visa arbets-/beslutsprocessen – så att ni visar att ni arbetar och att något händer för att nå fram till beslut.

• Ta ansvar för era handlingar.

• Våga erkänna era misstag – ifall något beslut går snett. Skyll inte ifrån er. Genom att erkänna era misstag så finns det även en chans att komma på en lösning.

• Låt ingenting hänga i luften eller falla mellan stolarna. Uppföljning inom en viss tid, via telefon, mejl. – Det skapar förtroende och visar hängivenhet!

Råd 4: Tänk utanför lådan

Syfte - du ska få nya idéer genom att tänka i nya banor och ta hjälp av andra.

• Öva aktivt på att tänka utanför normerna.

• Se chanser/våga ta risker.

• Se saker ur olika perspektiv och synvinklar – ta in vad andra har att säga och låt det inte bara gå förbi.

• Förändra bara det som behöver förändras – förändra inte bara ”därför att”.

Råd 5: Skapa förtroende

Syfte - ett gott förtroende ökar samhällets tillit till dig som politiker och individ.

• Var ärlig, ge inga tomma löften.

• Behandla ungdomar som jämlikar.

• Lyssna – visa intresse och engagemang.

• Var positiv till alla förslag – inga förslag är dåliga.

Hälsningar Förändringsagenterna i Region Gävleborg tillsammans med Framtidsboxen


Förändringsagenterna berättar om sina goda råd till våra politiker. Från vänster: Amanda Holm 18 år Ljusdal, Michaela Nordin 15 år Gävle, Ellen Nilsson 17 år Ljusdal, Joar Ekenstaf 17 år Hudiksvall, Maria Kempe 17 år Sandviken.


Viktor Bergström 17 år Gävle, Simon Hedlund 18 år Gävle, Manno Endalib 18 år Gävle, Dalia Rahim 15 år Bollnäs.


Välkomna!


Regionstyrelsens ordförande Sven-Åke Thoresen hälsar välkomna och poängterar vikten av att vi fortsätter arbetet med dessa frågor.


Processledare Emma Nilsson och utvecklingstrateg Therese Metz berättar om syftet med projektet och hur processen gått till.


Mingel - eftersom så många vill ta del av detta!


Inger Källgren Sawela, Anea Elfving och Christine Sissell anländer.


Förändringsagenterna Viktor Bergström, Amanda Holm, Ellen Nilsson och Simon Hedlund på bästa mingelhumöret!

 
Carina Holm och Urban Wigren lyssnar på Magnus Svensson.


Processledare Emma Nilsson namnmärker Lena Husen.


Många ville såklart frottera sig med våra fantastiska Förändringsagenter och modiga politiker. Närmast i bild Lena Husen och Roger Persson.


Regionstyrelsens ordförande Sven-Åke Thoresen och Nordanstigs kommunalråd Monica Olsson tävlar i mingelbingo.


Delar av publiken har tagit plats, så nu kör vi!

Dags för leverans!


Jonathan och Joar pluggar på inför leverans av uppdragen till politikerna.

Idag är det dags - efter två och en halv veckas intensivt arbete ska Förändringsagenterna leverera sina uppdrag till våra politiker. De kommer även ge allmänna goda råd till alla Gävleborgs politiker - sådant de anser att alla politiker i regionen bör träna och tänka på.

Men först - lite mingel!

Dags för leverans - imorgon gäller det!

Imorgon, tisdag 28 juni, ska Förändringsagenterna leverera resultatet av sina sommarjobb.

De kommer dels presentera "Goda råd till alla Gävleborgs politiker", där de avslöjar goda råd som de under sina sommarjobb anar att alla politiker behöver träna på. Efter det presenterar de sina slutsatser och uppdrag till sina politiker. Politikerna kommer ge respons på uppdragen, under hösten kommer de genomföra dem för att sedan bedömmas av en jury.

Varm välkommen till Region Gävleborg, N Kansligatan 14, Gävle, lokal Björnen, kl. 10-13!


En dag kvar till leverans!

Tisdag 27 Juni

Idag var det sista dagen för oss i Hudiksvall, vi började dagen men en obligatorisk check-in som varje morgon får oss fokuserade på jobbet och vi får även höra om någon har en bra respektive dålig dag. Efter det var det fullt ös resten av dagen! På förmiddagen jobbade vi med de fem goda råden som vi genom ett aktivt samarbete lyckades få till fem kanonbra råd till möjliggörarna och sedan fortsatte vi med uppdragsbeskrivningarna samt det personliga brevet med våran partner.

En skön massagestund hann vi även klämma in idag och det var verkligen välbehövligt, efteråt kände man sig avslappnad och koncentrerad på uppdragen igen! Viktor och jag hade då för andra dagen i rad varit sjukt stressade och jobbat häcken av oss. Men hårt arbete lönar sig det är en säker sak för vi hann klart och vart även mäkta stolta över resultatet också! På eftermiddagen bjöd även Emma på en välförtjänt glass - Tack!

På slutet efter en tuff och ansträngande dag lyckades vi planera morgondagens schema efter våra behov och efter tidsschemat.

Imorgon är det våran sista dag och det är då vi ska presentera vad vi kommit fram till för möjliggörarna och det kommer bli nervöst men även kul, pepp!

Sedan måste jag bara påpeka vilken härlig, ambitiös och engagerad grupp av ungdomar jag fått chansen att jobba med under två och en halv vecka och det har minst sagt varit en lärorik tid.

Till sist så ska vår processledare Emma ha en guldstjärna hon. Jag tror jag pratar för alla när jag säger att vi har lärt oss en massa och hur skönt det kan vara att slänga in en energizer när man behöver lite extra energi. Det har bjudits av mycket skratt och det koner definitivt bli ett minne för livet!

Dalia Rahim

Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg


Vi har nos på uppdragen!

Dagen den 23 juni var det den sista dagen innan midsommar. Vi började med att checka in för dagen med att alla fick berätta sin egen väderleksrapport för helgen. För vissa var den växlande molnighet med chans för sol, för andra så var det redan solsken och 50 grader plus. Vi fortsatte dagen med att få in våra idéer och uppdrag till politikerna i konkretiseringsmallar. Det var en mycket givande dag och vi har nu tagit fram flera bra uppdrag till våra politiker som vi ska fortsätta arbeta med på måndag.

Dagens djur: Hund
Dagens upplevelse: Simon på tåg
Dagens energizer: Skicka paket
Dagens godaste: Amandas popcorn

Check ut!

Maria Kempe
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg



Några fishbones sen är våra Förändringsagenter på topp igen!

En av många energizers, vi kallar den Fishbone, ett rejält skratt o sedan är energin på topp igen!
En av många energizers, vi kallar den Fishbone, ett rejält skratt o sedan är energin på topp igen!


Onsdag 22 juni
Denna dag så skulle alla Förändringsagenter samlas i Hudiksvall vilket betydde att alla från Gävle området fick testa på att ta tåget till vår nya destination. Tågresan bjöd på väldigt många roliga skämt, skratt, gliringar men samtidigt med respekt gentemot varandra. Väl i Hudiksvall så mötte vi upp ljusdalingarna samt hudiksvallsbon Joar. Vi hade turen med oss som fick hotellets bästa konferensrum för den hade en grön heltäckningsmatta.
- Jag menar, hur coolt är inte det?! Det kom fram under dagens lopp att jag var inte bara den enda som associerade den med en gräsmatta (-;
 
Många var lite låga av sig, eller kanske de bara rentav var i sina egna tankar? För dagens "svåra nöt att knäcka" var att vi skulle konkretisera de olika punkter som våra Möjliggörare (politiker) ska få i utmaning från oss! Vi hade nämligen en lång väg att vandra. Vi gjorde flera övningar där vi skulle inta rollen som aktiva lyssnare, ta in vad som sades som vi själv senare skulle spinna vidare på. Det började på punkt ett, som fortsatte till punkt 2 som ledde vidare till punkt 3. Det var mycket svävande feedback i början men under tiden gick så kom vi närmre några punkter som vi fann intressanta. Alla hade chansen att berätta om sin egen Möjliggörare (politikerna, reds. anm.) och kunde även få komma med feedback om andras. Höga och låga konversationer mellan kompanjonerna men även i hel grupp. Många post-it lappar till höger och vänster. Redovisningar framför tavlan. Något som piggade upp oss var att vi lyssnade på musik och hade de härliga energizerna som taggade till oss.
 
Under eftermiddagen så fortsatte arbetet och alla slet häcken av sej för att kunna komma närmre dagens mål. Tillslut fick vi avsluta dagen med den hederliga "checka ut" och vi fick reflektera kring hur dagen hade varit. Många ansåg att hur de upplevde tidigare under dagen var så himla långt ifrån hur de förhöll sej nu. Och inte nog med det, från punkt 1 så hade vi kommit till punkt 5. Snacka om lång resa! Personligen var jag så himla peppad på att fortsätta.
 
Alla kan vi hålla med om att vi lär känna varandra bättre under vår fritid, vi hade gemensam middag på hotellet och efter det sysselsatte några sej att testa på hotellets gym med följd av att basta under tiden några andra gick till hemköp för att inhandla något smaskigt. Kvällen kan beskrivas med att vissa testade att bada i poolen och efter det så umgicks vi med varandra. Men det absolut bästa var när vi samlades i ett rum och hade en liten härlig frågestund. Sakta men säkert gled vi in på ämnet om våra fördomar vi fick utav varandra under vår första arbetsdag. Hur slutade det undrar ni? Det slutade med SKRATT FÖRSTÅS!

Några hade uppfattat varandra som fjortisen, ligisten, blyga och tysta, Emmas assistent, högdragna, perfekta skoleleven samt datanörden. Tror att jag aldrig har skrattat så mycket i hela mitt liv, och hörrni, jag har skrattat MYCKET!
 
Jag tänkte även driva iniatitvet "dagens citat" vidare och citera Manno. Bakgrundsinformation: Manno och Micaela berättade för oss andra i rummet om första gången de träffades. Men det mest intressanta var andra gången de sågs. Både kände igen varandra men kunde inte riktigt placera varifrån. Manno var modig nog så han gick fram till Micaela och menade på om "visst känner jag dej?" Micaela hade inte varit med på noterna så självklart blev det de mest "pinsammaste scenariot". Hon dissade honom. Så om man känner honom så pass väl som vi alla inom gruppen gör så förstår vi att det måste ha tagit emot mycket!
 
"Näe men heeeeeeeeeeeeeeeej. Visst känner jag DEJ?! Jag ÄR Manno! Näe meeeeeen, okeeeeeeeeej . . . inte det?! Aha, okeeeeeeeeeeeeej . . . "  (Ni alla som har upplevt det här vet PRECIS hur det känns!)
 
Vi klarar av alla uppgifter som vi tar oss an och vår team känsla bara förstärks oerhört mycket för varje dag som går!
 
HA DET BÄST!
 
Amanda Holm
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg


Gästbloggare: nämndsekreterare Tina Månsson

Tina Månsson är nämndsekreterare åt den nämnd som Malin Ängerå är ordförande för. Hon blev så påverkad av mötet med Förändringsagenterna när de var i Ljusdal att hon gärna gästbloggar åt oss. Roligt! 

Efter att ha träffat förändringsagenterna Jonatan och Ellen och bara fått positiva intryck, så tror jag att de, tillsammans med Malin Ängerå, blir ett team att räkna med och som kan nå långt. Jag upplever båda dessa ungdomar som engagerade, ambitiösa, proffsiga och mycket trevliga. Vi har haft ett samtal om Malin.
Som nära medarbetare till Malin ser jag med spänning fram emot att vara med på Malins resa genom utmaningen att bli Världens modigaste politiker. Jag tycker redan att hon är modig.

En liten personlig åsikt: Jag anser att vi "äldre" behöver ta del av våra ungdomars tankar och idéer om hur vi tillsammans kan skapa en framtid där alla känner tillhörighet, ett personligt värde, förblir nyfiken och tar tillvara livet. Världen förändras ständigt och vi gör klokt i att låta varje generations ungdomar leda oss på vägen in i framtiden och den värld de, tillsammans med oss, vill leva i. Vi andra bör lyssna, kommunicera, ge förutsättningar och tillsammans på demokratisk väg komma fram till kloka beslut som skapar vår gemensamma framtid.

Tina Månsson
Ljusdals kommun
Nämndssekreterare i utbildningsnämnden


Modighetsträning i media

Både media och andra är nyfikna på vår modighetsträning. Här följer en del av den mediabevakning av projektet:

Sveriges Radio, dokumentärprogrammet Barnaministeriet, följer projektet under denna vecka och nästa. Programmet kommer sändas i höst.

Hudiksvalls Tidning skrev om Monica Olssons modighetsträning 11 april 2011.

TV4 sände ett klipp där Amanda Holm och Roger Persson intervjuades den 16 juni 2011.

Söderhamnskuriren skrev om Magnus, Dalia och Viktor 18/6

SVT sände ett klipp med Monica, Michaela och Joar 20/6

Hudiksvalls Tidning skrev om Monica, Michaela och Joar 21/6

En tjuvblogg från Ellen och Jonathan

Förändringsagenterna Ellen och Jonathan är så exalterade efter sin skuggning så de skriver ett blogginlägg trots att det inte är deras bloggdag:

Vi har tillbringat dagen i Ljusdals förvaltningshus och inser nu vilket engagemang som faktiskt gömmer sig bakom väggarna. Vilka fantastiska människor!

Vi började dagen med Malin för att sedan gå runt i huset och samtala med en rad andra politiker och tjänstemän kring ungdomars inflytande i Ljusdalsområdet. Responsen vi har fått har överlag varit väldigt positiv och inspirerande.

Efter dagens arbete ser vi ljust på framtiden och tror verkligen att det är möjligt att starta en dialog mellan politiker och ungdomar!



Ellen Nilsson och Jonathan Nordh
Förändringsagenter med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg


Monica Olssons reflektioner från skuggningsdagarna

Fredagen började tidigt för min del redan klockan 04.30, vilket är alldeles för tidigt, men för att hinna med tåget till Gävle klockan 6 så är det bara att gilla läget. Joar steg på tåget i Hudik vid halv sju och sen anslöt Micaela till oss nere i Gävle. På agendan stod Region Gävleborgs konferens om ”Sammanhållen hemvård i Gävleborg” -  kanske inte det häftigaste men ändå en del av vardagen för mig som politiker. Förmiddagen handlade mest om att lyssna och på eftermiddagen fick vi möjlighet att ställa frågor och redogöra för kommunernas syn på kommunaliseringen av hemvården.

Idag (tisdag 21 juni) var det dags för Joar och Micaela att besöka vackra Nordanstig. Första gången för Micaela och jag hoppas att hon vill komma tillbaka till kommunen fler gånger. Vi började med en liten rundvandring i kommunhuset för att sedan möta media. Först på plats var HT:s lokalreporter Johanna och sen kom SVT:s reporter Malin och hennes fotograf. Resultatet av reportrarnas arbete får vi förhoppningsvis se i morgon. Under dagen har vi sedan besökt Sommarskolan, Hassela Äventyrsland, där byggandet är i full gång. Vi passade också på att ta en tur upp på Svartberget för att titta på byggandet av ett kors och ett kapell. Färden upp till Svartberget lyckades på tredje försöket och med rallyfart i lösgruset.

Dagen avslutades tillsammans med Mona och Kicki som presenterade förslaget till ungdomspolitiskt handlingsprogram som ungdomar tillsammans med politiker och tjänstemän tagit fram under ett tvådagars ungdomsrådslag. Handlingsprogrammet ska beslutas av fullmäktige på måndag.

Tack Joar och Micaela för en trevlig dag!



Vi utanför ett sommarcafé i Hassela där vi tänkte ta en fikapaus. Men det visade sig att det inte öppnade förrän den 2 juli.

Monica Olsson
komunalråd i Nordanstig och under modighetsträning av Förändringsagenter


Reflektion från en Förändringsagent, tema: helhetsbild av min politiker

Skuggningsdag 2!

Idag for jag och min trevliga teammate Joar till Nordanstig för att besöka Monica. Dagen började med en rundtur i kommunhuset så vi fick se alla lokaler och skaka hand med Monicas arbetskamrater. Sen tog de inte lång tid innan media kom. Efter kanske en halv timme så kom tidningen och när tidningen var nöjd så kom tv, Svt Gävledala och Hudiksvallstidningen. Så håll utskick efter våra fina ansikten.

Den här dagen var väldigt viktig för mig. Just för att få en större helhetsbild av Monica vilket jag tyckte vi lyckades väldigt bra med. Vi pratade med några ungdomar på sommarskolan om hur Monica är offentligt och lite allmänt om politik. Sen blev de såklart en liten rundtur runt Nordanstig, jag som aldrig varit där. De var väldigt fint med vattnet lite överallt och bergen som var där.

Vi fick också ta del i vad dom har skrivit i sitt ungdomspolitiska program som ska upp i fullmäktige på måndag nästa vecka. Dagen har alltså varit händelserik och givande. Några trötta miner blev det ibland men så kan de vara när klev upp kl.05 imorse.

Glöm nu inte att spana in mig och Joar både på tv och i tidningen.  Imorgon är de dags att idégenerera - fan va jag är pepp!

Micaela Nordin
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg

Magnus Svensson: Möten med mina mentorer




Torsdag den 16 juni så tog jag tåget söderut mot Gävle och Region Gävleborg för att första gången få träffa de utvalda förändringsagenterna som skall göra några av oss lyckligt utvalda förtroendevalda till Världens modigaste politiker. Väl där inne så träffade man ett bra gäng trevliga ungdomar och vi hade ett gäng "lära
känna varandra"-övningar. Jag må säga att övningarna var bra då man efter dagen hade en bra överblick över samtliga. Men under torsdagen så släpptes också till oss förtroendevalda vilka som skulle bli våra
förändringsagenter och skugga oss i vår vardag. Jag fick Viktor och Dalia som chockstartade med ett gäng tuffa frågor om vem man är, vad man drivs av med mera. Dagen avslutades med en lunch och en känsla av att det här kommer att bli så himla bra!
 
Fredag den 17 juni kom Förändringsagenterna till Söderhamn, jag mötte upp dem på resecentrum där jag även fått låna bord vid Turistpersonalens kaffepanna. Det fanns en liten plan för dagen, men
framförallt var den tänkt att gå i dialogens tecken OCH det gjorde den verkligen.. Vi blev kvar på Resecentrum ända fram till lunch och diskuterade hur en kommun är uppbyggd, hur man som förtroendevald arbetar
när man inte har politik på heltid samt hur man låter människor vara med i beslutsprocessen. Här satte Dalia och Viktor mig på heta stolen och funderade hur ungdomarna skulle komma in i dessa beslutsprocesser. Något vi
fick tillfälle att göra en ganska lång stund.

Vidare mot Waynes, lunch och träff med kommunens Tf. informationschef, Anne Söderström. På väg mot restaurangen fick mina förändringsagenter även vara med om frustrationen man kan känna när media ringer och frågar hur man ser på Maud Olofssons avgång som partiledare innan man fått informationen från partiet först.. 
 
Efter lunchen åkte vi vidare mot Verkstäderna, kommunens stora ungdomssatsning dit jag även bett Marcus Häggström, ungdomskoordinator, komma för att diskutera diverse ungdomsfrågor och inflytande. Med på denna träff var även Söderhamnskuriren. Sen blev det att stressa iväg till tåg och buss (tyvärr missade Dalia sin buss och fick vänta i 40 min).
 
Sammanfattning av denna dag:
Mycket DIALOG och många reflektioner på hur enkelt vi beslutsfattare hittar snabba vägar till beslut som kan medföra att grupper av människor stängs utanför beslutsprocessen. Men jag kände efter denna dag en mycket
stor respekt och ödmjukhet inför mina ungdomsmentorer och Förändringsagenter.
 
DAGENS möte (21/6-11) Började lite tidigare för mig med ett möte med föreningen Klaverens Hus innan jag hämtade Förändringsagenterna vid Resecentrum (jag och Viktor fick en välförtjänt kaffe i väntan på Dalia) och åkte iväg tillbaka till mötet med Klaverens Hus som nu hade förflyttat sig till Vågbro och de enorma lokaler de har där för ca 450 pianon och orglar. Där fick Förändringsagenterna följa med på hur man som förtroendevald
införskaffar kunskap om lite udda föreningsliv med enorma möjligheter.

Vidare från Vågbro mot Stugsund och ett företagsbesök på Processprodukter som hade sommarlunchbuffé. Mingel, hamburgare, tipspromenad och tårta stod på menyn – tror dom hade det bra :-), jag gjorde det jag
brukar som förtroendevald – pratar med människor!
 
Innan jag även denna gång fick stressa iväg för att bägge skulle hinna med tåg och buss så stoppade vi vid rådhuset i Söderhamn, så de fick se kommunstyrelserum, kommunfullmäktige salen, träffa kommunalrådet och ett gäng tjänstemän. Här tror jag även att förändringsagenterna tog tid i anspråk när jag var upptagen med annat en sväng, för att förhöra sig om mig med diverse folk... För det blev knäpptyst när jag kom
tillbaka!
 
Sammanfattning av denna dag:
Här fick de se en förtroendevald i aktion med föreningsmänniskor, företagare, politikerkollegor, tjänstemän eller som vi i vardaglig mun säger med folk som är med och har åsikter i vad vi som förtroendevalda
sedan bygger våra faktaunderlag på när vi fattar beslut.

Viktor och Dalia har dessutom varit helt fantastiska. Dom ställer frågor, är otroligt trevliga i möten med människor, analyserar och skriver ner. För min del har det varit två mycket lärorika dagar att försöka läsa
av dessa två när dom skuggar och granskar mig. Ser fram emot vilka förändringar de ser att jag behöver jobba med för att bli ”Världens modigaste politiker”.
 
Adept Magnus
just nu under modighetsträning av unga Förändringsagenter


Ännu en spännande skuggningsdag

Idag, tisdag 21 juni, skuggar återigen Förändringsagenterna sina politiker. De följer med dem runt om i regionen på olika uppdrag. Medan de bevakar politikerna bevakas de av media, såväl Sveriges Radio, SVT, Hudiksvalls Tidning och Söderhamnskuriren bevakar dem.

Reflektion från en Förändringsagent: skuggning av kommunfullmäktige

Så var det måndag! Under helgen har vi förändringsagenter vilat upp oss efter vår första, intensiva vecka. I dag träffades vi igen i spegelsalen i Gävle stadshus där Kommunfullmäktige hade samlats. Under tre timmar fick vi åskåda deras sammanträde som bland annat bestod av en debatt kring arbetsmarknaden i Gävleborg. Två av våra möjliggörare, Inger och Roger, deltog aktivt i debatten.
Runt 12 avvek vi från kommunhuset, trots att mötet långt ifrån var färdigt, för att fortsätta med vårt arbete på slottet istället.

Efter att alla hade ätit lunch och pratat lite om helgen checkade vi in. Denna gång var temat för incheckningen vad vi hade lagt märke till under debatten. Det blev en het diskussion och vi kom fram till många förslag till förbättringar och förändringar inom debatten vi just hade bevittnat. 

När vi hade pratat färdigt om andra människor, var det dags för oss att gå in i oss själva för att försöka upptäcka vad vi har för värderingar som är viktiga för oss. Nu hade vi dessutom fått sällskap av Martin Wadlund, reporter på Sveriges Radio, som ska följa oss en del under arbetstiden.

Dagens avslutande moment var en feedback-bomb. Alla berättade vad de gillade med de andra, men också en sak som varje person kunde förbättra eller visa mer av. Vi hann inte checka ut idag, som vi annars brukar göra, på grund av tidsbrist men den sista övningen knöt ändå ihop säcken väldigt bra och jag kunde gå till tåget och vara riktigt nöjd med dagen (någonting jag hoppas och tror gäller de andra också).

Tack alla, för en väldigt bra dag!

Ellen Nilsson
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg

Inger Källgren Sawela om sina Förändringsagenter


Inger Källgren Sawela debatterar arbetslöshet i Gävles fullmäktige och skryter om sina fantastiska Förändringsagenter.

Skuggning av kommunfullmäktige i Gävle


Just nu befinner vi oss i spegelsalen i Gävle stadshus, för att skugga två av våra möjliggörare som deltar i Gävle Kommunfullmäktige idag. Vi har precis hört Roger debattera arbetslösheten i Gävle.

Kommunfullmäktige kan du följa live eller se efteråt här.

Uppdatering från Gävle en sen fredagkväll...

Så var det min tur att uppdatera denna blogg. Det verkar egentligen inte behövas, den har tydligen fått ett eget liv nu, men jag drar gärna mitt strå till stacken ändå!

Det var ju faktiskt därför jag ansökte om detta jobb, precis som de andra förändringsagenterna. Vi vill alla se en förändrad omgivning och en förändrad samtid, så nu gör vi något för att uppnå detta, vi bidrar aktivt.

En kort återgivning av dagen då: Jag och min förändringskompanjon Amanda tillbringade förmiddagen i ett regnigt Stockholm med vår möjliggörare Inger Källström Sawela på ett SKL-möte (Sveriges Kommuner och Landsting) för att sedan äta en trerätterslunch med henne och vid klockan 13 avgick tåget mot Gävle. Denna hemresa blev sedan dagens intressantaste stund då vi verkligen fick en chans att prata med denna politiker och ställa en hel del frågor. Efter resan känns vi nu lika ”med i matchen” som alla andra, trots att de fick några timmar vi två inte kunde utnyttja dagen innan för att lära känna sina möjliggörare.

Efter en timmes väntan i ”The Dungeon” (vår källarlokal) följde en timmes skypekonferens där vi sammanfattade dagen och veckan och genomförde en avslutande utcheckning. Sedan bar det av hem till mammas pannkakor.

För att sammanfatta veckan kan jag nu säga att gruppen varit riktigt kul att lära känna med en stor variation av personligheter, kunskaper och dialekter samt en riktigt härlig attityd som kan få de flesta lite varma inombords (detsamma gäller Emma och de andra ledarna för projektet).

Politikerna visade också de upp en god sida men mer än så går jag inte in på dessa medverkande personer, detaljer med mera kommer i vår avslutande leverans.

Ytterligare ett plus är maten denna vecka, tack till Emma och kommunen som bjudit på lunch, tack till mitt lunchsällskap på American Pizza Place (åt för övrigt tio bitar pizza på 25 minuter, slå det om ni kan) och tack för den obegränsade tillgång på uppiggande choklad.

Till sist ska jag följa upp Jonathans initiativ med dagens ord (mening). Detta är då naturligtvis taget från mig och Amanda då vi knappt träffat de andra idag. Bakgrunden är en tidig morgon på tåget mot Stockholm och vi pratar om att kunna lyssna (samtalet är inte exakt återgivet då mitt minne inte klarar att lagra auditiva intryck utan förvrängning i 15 timmar) Notera att vi är helt allvarliga, ingen som driver med den andre: 

Amanda: Jag blev så glad över det du sa igår om att jag är bra på att lyssna!
Simon: Jo, men det är en svår konst att kunna lyssna aktivt, men du är riktigt bra på det, det är en ovanlig egenskap!
Amanda: Vad sa du?

Simon checkar ut.

Simon Hedlund
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg


Roger Persson om en kul dag på jobbet

Vad härligt med två pigga ungdomar, Maria och Manno, som sällskap under dagen! Framför allt så spännande och nyttigt att med hjälp av fyra nya ögon se saker ur andra perspektiv och få hjälp att utvecklas som politiker.

Dagen började i strålande sol när vi tågade in till Lotta på svenskt näringsliv för ett samtal kring lokalt företagande. Tog bussen till Sörby och Gästrike Återvinnare för en avstämning med Anna-Carin kring utvecklingen av bullerfrågan och miljötillstånd för att kunna utvidga återvinningscentralen. Vi hann även med en guidad rundtur innan Maria konstaterade att det faktiskt är trafiken som åstadkommer mesta bullret i området. Så sant så sant – svårt att förstå vår lagstiftning ibland…men nu gäller det att se möjligheter…

Lunchade på Lättings där vi träffade på vår ungdomsstrateg Kalle och ett gäng europeiska ungdomar som deltog i ett utbytesprojekt kring kultur. Även Henrik, näst yngste ledamot i kommunfullmäktige slank inom och utbytte några ord med oss. Eftermiddagen ägnades åt inläsning inför måndagen medan Maria och Manno smög omkring i rådskorridoren och haffade förvånade medarbetare.

Avslutade dagen på hemmafritids ”Åbrovägen 7” med tacobuffé och rundpingis på glasverandan med sju glada kids…

Ses på måndag – trevlig helg!

/Roger


Malin Ängerås rapport från skuggningen: Ett uppvaknande!




Hold your horses - snacka om ett uppvaknade!

Idag har jag blivit skuggad av de två ungdomar som skall vara mitt verktyg i min personliga utveckling som politiker. Strax före lunch så hade vi en presskonferens med Ljusdals Posten (LjP), om Region Gävleborgs sommarsatsning med Framtidsboxen och om vår gemensamma vision om ungt inflytande.

Därefter slängde vi oss loss på "köpingen" och LjP valde att hänga på. Vi hade kommit överens om att vi skulle fråga medborgare, oavsett ålder, vad de tyckte om Ljusdals kommun, om lokala politiker och om ungas inflytande. Som de två mycket kunniga och aktiva Förändringsagenter som de är, tog Jonathan och Ellen chansen att ställa frågorna: "Känner du till någon politiker i Ljusdals kommun? Har du förtroende för politiken? Kan du påverka?"

Jag som själv upplever mig som relativt "känd lokalpolitiker", som har vana av att människor stoppar mig för att ställa frågor/prata, har idag fått konkreta bevis på att vi politiker måste ut och visa upp oss.

Det blev både svettigt och pinsamt att stå där och lyssna in svaren... men ack så nyttigt! Tack bästaste Jonathan och Ellen - ni ÄR en resurs och jag tänker nyttja er - det kan jag lova.

MALIN ÄNGERÅ (S)
Ordförande Utbildningsnämnden
Ljusdals kommun

just nu under modighetsträning av Förändringsagenterna Ellen Nilsson och Jonatan Nordh

Dagens tema: Skuggning!

För att Förändringsagenterna ska kunna ta fram modighetstrecept till politikerna, måste de få mer kunskap om hur deras vardag ser ut. Därför är dagens tema skuggning. Idag och två dagar nästa vecka ska de skugga politikerna i deras vardag för att se hur de utför sina uppdrag, och vilka situationer och utmaningar de hamnar inför.

På schemat för dagen stod bland att SKL´s (Sveriges kommuner & landsting) styrelsemöte i Stockholm, möte på landstinget om hemsjukvården, dörrknackning i Ljusdal, studiebesök i Söderhamn, plugg inför fullmäktigedebatter på måndag.

Fint klipp om projektet på TV4!



Se det här.

Reflektion från en Förändringsagent, tema: Pepp och uppmuntran

Idag 16/6 mötte vi våra möjliggörare, det var ett spännande möte som gav nya tankar och idéer. Vi jobbade tillsammans i olika uppgifter och lärde känna varandra bättre. Det känns mycket spännande att nu veta vilka som vi ska jobba med under de följande veckorna.

 Idag var även sista dag denna vecka som hela gruppen av förändringsagenter jobbat på samma plats. Vi avslutade därför dagen med att ge varandra uppmuntrande ord utifrån veckan som varit. Jag kan bara säga att hela gruppen är helt fantastisk och jag satt med ett leende på läpparna hela vägen hem till Hudiksvall. Inte trodde jag att man kunde bli så bra vänner bara på så få dagar. 

I övrigt en väldigt rolig och givande dag och jag är otroligt peppad för morgondagen trots att jag ska gå upp kl halv 6.

Joar Ekenstaf
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg



Monica Olssons reflektion från dagen

Vilken härlig dag och vilka härliga ungdomar jag har haft förmånen att få möta idag. Ett gäng glada, engagerade och nyfikna ungdomar som ska skugga och modighetsträna oss politiker. Ungdomars inflytande och delaktighet gör skillnad det är jag helt övertygad om. Tillsammans kommer vi att lära av varandra. Idag har Emma lotsat oss genom olika diskussioner och övningar. Vi har hittat likheter och även tagit fram det unika. Lyssna, leda, förändra och våga.

Anta utmaningen

bli inte ihågkommen för att

det modigaste du gjort

var att gå till tandläkaren!


Human web - vi känner egentligen redan varandra?

Vår härliga processledare Emma Nilsson från Framtidsboxen hade hört att någon kommit fram till att hela mänskligheten egentligen känner varandra - sex relationer bort. Om vi tänker oss kompis kompis mammas kusins fasters bror - och att vi alla tänker så - så kan vi hitta gemensamma nämnare och stjärningspunkter mellan oss alla.

Vi provade - men väldigt fysiskt: Den vi kände bäst ställde vi oss närmast, den vi kände mindre lite längre ifrån, galet roligt var det - och visst verkar vi hitta stjärningspunkter!


Närmast kameran hittar vi Magnus som känner Monica bra, som känner sig hemma med Joar som inte bor så långt från henne. Maria har sökt projektpengar från Therese och Elin som nästan sitter ihop, tätt ihop med chefen Anki. Roger, Micaela och Viktor är ett Gävleteam som känner både varandra och Therese och Elin bra. Manno och Therese har jobbat ihop, vilken härlig soppa!


Härligt avslappnat gäng som bjuder på sig själva!

Mat förenar oss!

Sen gemensam lunch i solen blev en härlig avslutning på en kreativ och energisk dag!


Viktor och Magnus har funnit varandra!


Malin verkar riktigt hemmastad och njuter av sällskapet!

En reflektion från Roger: Det finns inga ungdomsfrågor!

Roger Persson delar med sig av sina reflektioner inför dagen: 

Ser med spänning fram emot ett första möte med våra förändringsagenter, som jag tror är fulla av engagemang och idéer kring hur unga i större omfattning blir delaktiga i samhället. Nu tror inte jag att det är brist på engagemang som är den stora utmaningen för ungdomars delaktighet. Nej, utmaningen är att vi vuxna, föräldrar, ledare, företagare och politiker skapar förutsättningar och fungerar som dörröppnare till det samhälle vi tillsammans skapar och lever i.

Egentligen finns det inga ungdomsfrågor utan unga människor har samma behov och berörs som alla andra av det som händer runt om i samhället. Jag tror många av oss vuxna behöver mer mod att våga möta ungdomar på platser och omgivningar vi kanske inte alltid känner oss bekväma vid. Om vi vill och vågar se varandras möjligheter och potential tror jag att vi tillsammans kan ta ett stort kliv framåt.

Det känns jätteinspirerande att få mötas kring en kreativ dialog. Att sedan bli skuggad i flera dagar blir en ny men häftig upplevelse.

Roger Persson


Dags att möta sin klient!


Joar och Michaela är fullt fokuserade på att förstå mer om Monica Olsson
som de ska coacha och modighetsträna. Monica, som till vardags är
kommunalråd i Nordanstigs Kommun, berättar om sig själv och varför
hon drivs av att ge unga mer plats.



Jonatan och Ellen i allvarligt samtal med Malin Ängerå om det ofta ganska
tuffa politiska klimatet och hur vi kan skapa en gemenskap i samhället
som driver oss framåt. En diskussion som troligen bara börjat!


Manno och Maria lyssnar in Roger Persson och hans idéer om hållbar
utveckling och ett samhälle där alla är delaktiga.


Magnus berättar om sig själv och sina engagemang på uppmaning av
Dalia och Viktor som ska modighetsträna honom och ge honom tips på
hur han blir än mer öppen för unga - en Möjliggörare!

Det första mötet, tema: Teambuilding

Idag möttes de för första gången, de modighetstränande politikerna och de sommarjobbande Förändringsagenterna. Fokus var teambuilding - för att kunna samarbeta bra och känna tillit och förtroende inför det kommande arbetet måste vi bli ett team och lära känna varandra.

Första övningen var speedating!


Förändringsagent Manno Endalib och utbildningsnämnens ordförande
(Ljusdal) Malin ängerå speeddejtar. På bilden syns även Magnus
Svensson, politiker i Söderhamn.


Förändringsagenterna Jonatan Nord och Viktor Bergström speedejtar.
På bild syns även Region Gävleborgs utvecklingschef Ann-Christin Gagge
och kommunalråd Roger Persson.


Kommunalråd Monica Olsson är fokuserad på dejten med Förändringsagenten
Joar. Även Maria och Magnus, närmast i bild, samtalar. Tema var förebilder.


Reflektion från en Förändringsagent, tema: Normer




Att tro att man kan förutspå andra bara genom att se på dem, att anta att vissa folkgrupper är på just det viset är galet att tro! Det vi som förändringsagenter har lärt oss idag är att vi alla har fördomar om allt och alla, det är naturligt. Men det som skiljer människor åt är vad man väljer att göra med sina fördomar. Om man väljer att ha kvar de förutfattade meningarna eller om man väljer att skjuta dem åt sidan och ge varje människa en ärlig chans att visa sitt sanna Jag.

Dagens ord väljer jag att ge till vår förändringsagent Simon, som sa "...man kan inte uppleva något man inte upplevt, för då har man ju upplevt det."

Tack Cecilia och Emma för en helt underbar dag!

Jonathan Nordh
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg

Hälsning från Inger Källgren Sawela till Förändringsagenterna

Välkomna till ert spännande jobb!

Jag sitter just nu på ett strömlöst tåg, på väg till SKL och flera sammanträden där.
Därför kan jag inte vara med er under torsdagen.

Lycka till och välkommen till mig i stockholm på fredag. Förhoppningsvis även på telefon torsdaglunch.

Kramar från Inger


Reflektion från en Förändringsagent, tema: Organisation och ledarskap



Tisdag 14 juni:

Dagen började med en incheckning, som vanligt, där vi kort hade genomgång om hur gårdagen var och hur de kommande dagarna skulle se ut. Den första övningen vi började med var att, utifrån några tidningar, skapa ett sådant högt torn som möjligt utan att prata med dem andra i gruppen.

Efteråt så var det fler övningar för att lära känna varandra bättre och en av dem var att man, i smågrupper, skulle intervjua varandra och sedan presentera den personen inför resten av den samlade gruppen.

På eftermiddagen så gjorde vi en energizer kallad ”alien” för att återfå ens fokus och för att få alla att komma igång. Samt så spelade vi även fotboll med en ”dirigent” för att förstå hur viktigt det är att ha en ledare.

Vi ägnade mycket tid på att titta på barnkommissionens punkter och även där tilldelas i smågrupper där vi skulle, med utgångspunkt från barnkommissionens stolpar, förkorta dem så att den bara bestod utav 3 paragrafer.

Det sista vi ägnade oss åt var en Kraftfältsanalys. Den kan beskrivas på det sättet att med pilar visa vad som främjar samt hindrar ens uppsatta mål.

Slutligen vid utcheckningen så gav vi varandra feedback och alla gick ut med ett leende på läpparna.

Personligt tillägg; Jag trodde aldrig att vi som grupp skulle komma varandra så nära på bara två dagar. Vi kan umgås både under och efter jobbet vilket tyder på förtroende och gemenskap. Det är en sjukt härlig grupp som jag så gärna vill fortsätta jobba med och även träffa efter jobbets slut. Att se sådant engagemang gör mig glad!

Viktor Bergström, 
Förändringsagent med uppdrag att modighetsträna politiker
Region Gävleborg

Första dagen på jobbet för våra Förändringsagenter!

Idag den 13 juni var första dagen på jobbet för våra Förändringsagenter! 10 peppade och glada unga från hela Gävleborg begav sig imorse till Gävle Ungdomsråds lokaler som vi fått låna ett par dagar. Väl där mötte fantastiska Emma Nilsson, processledare från Framtidsboxen, upp för några kreativa teambuildingövningar.

Dagen fokuserade mycket på just teambuilding, med syfte att stärka gruppen inför det tuffa uppdrag Förändringsagenterna står inför.

Imorgon är det dags för dag 2 - ännu mer teambuilding! 

På torsdag träffas för första gången våra modighetstränande politiker och våra unga Förändringsagenter. Vi rapporterar såklart! 

Möt våra utmanare: Monica Olsson

"Unga har åsikter om så mycket mer än fritidsgårdar, vi behöver deras tankar!"

Ålder: 55 år

Boendeort: Gnarp i Nordanstigs Kommun

Politiska uppdrag: Kommunalråd i Nordanstig

Varför sökte du till utmaningen?
- Därför att det lät spännande och roligt, och jag tycker ungdomsfrågorna är otroligt viktiga.

Hur började ditt engagemang?
- I min familj har det alltid pratats politik. Så mitt engagemang började hemma, jag ville vara med och påverka och tänkte att det inte hjälpte att sitta hemma vid köksbordet och tycka en massa. Jag började i SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund, sedan blev jag engagerad i facket och nu är jag politiker på heltid.


Varför är du politiker?
- För att jag vill vara och kunna påverka samhället, göra skillnad liksom. Jag vill inte bara sitta hemma och tycka en massa, sedan är jag väldigt intresserad av samhällsfrågor.

Jobbar du med något annat också (om inte, vad har du jobbat/gjort innan?)?
- Nej, inte just nu, nu är jag kommunalråd på 80 %. Innan det har jag ju alltid varit fritidspolitiker och då jobbade jag som undersköterska på ett äldreboende i Gnarp på nätterna. Det trivdes jag toppen med.
 

Vad gör du på fritiden?
Det blir ju en del politik då också ju, ha ha! Men så umgås jag ju med min familj såklart, och Baloo - han är byns snyggaste. En Golden retriever. Sen blir det en del skjutsande av mina döttrar till olika aktiviteter och så.


Vad är det roligaste du vet?
- Göra roliga saker med familjen - åka slalom i Hassela eller Järvsö till exempel!


När är det roligast att vara politiker?
- När man får igenom något man tror på, som man tycker är viktigt. Men sen är ju själva mötena med människor roligast - speciellt unga. Att få med de unga och få dem att växa och våga påverka. Jag upplever att många unga inte vet hur de ska påverka och det tycker jag är viktigt att jobba med.

Varför vill du att unga ska ha inflytande?
- Därför att jag tror att det är viktigt, att det gör skillnad - vi som beslutar får mer kunskap och kan göra skillnad för dem och fatta bättre beslut.


Hur tror du att du kan göra skillnad för unga?
- Jag tror att jag ska lyssna mer, ta tillvara deras förslag och åsikter, föra det vidare till resten av politiken. Eller hjälpa till att lotsa dem unga vidare, in i byråkratin så de kommer fram.


Minns du hur du tänkte om politik och politiker när du var ung?
- Jag är ju uppvuxen i en politisk familj, där jag blev peppad att engagera mig hemmifrån. Man växer med sånt tror jag. Det var ju mycket därför jag började engagera mig. Men visst kallade jag min pappa för en trög betonghäck ibland, ha ha!


Varför är det viktigt att unga känner sig delaktiga i samhället?
- Jag tror att det kan göra skillnad, om man inte känner sig delaktig är det lätt att hamna utanför och känna sig oförstådd. När vi jobbade med visionen för Nordanstig så ledde det till att unga var med och utvecklade kommunen och de unga kom med massor av idéer - allt kan vi ju inte genomföra men en hel del. De kommer ofta med förslag som rör så mycket mer än fritidsgårdar, något vi vuxna ibland tror. Det kom goda idéer om allt i samhällsutvecklingen: sjukvård, äldreomsorg, skola.

Varför tror du att du kan vinna Världens modigaste politiker?
- Jag ser det som en utmaning - vinner jag inte har jag lärt mig massor! Jag vill få dem att känna sig delaktiga. Men det viktigaste är nog inte att vinna utan att känna att de trycker på mig lite och får mig att förstå mer!

Fem snabba:
- Bruna bönor med fläsk eller auberginegryta: "Auberginegryta låter spännande, det andra har man ju ätit hundra gånger!"
- Sommarnattsbad eller morgonskidtur
- Nytt och okänt eller "så har vi alltid gjort"
- Tandemcykel eller limousine
- Blogg eller morgontidning


Möt våra utmanare: Roger Persson

"Om vi inte låter unga påverka så kan vi inte heller räkna med deras engagemang"

 

Ålder: 48 år

Boendeort: Hedesunda utanför Gävle

Politiska uppdrag: Kommunalråd, ordförande Gästrike Återvinnare

Varför sökte du till utmaningen?
- Av flera anledningar: Jag vill att ungdomsperspektivsfrågorna ska få en högre och bredare nivå i vår kommun, på ett sätt som påverkar hela samhället. Jag vill också få idéer till mitt arbete, och kanske kan jag bidra med tankar om demokrati och delaktighet. Jag vill visa att politik kan vara spännande - jag vill vara ett bollplank och öka intresset för politik hos unga.

Hur började ditt engagemang?
- Jag har alltid haft ett engagemang för människor och djur som inte haft så bra förutsättningar, jag har varit engagerad i föreningar till exempel. 

Varför är du politiker?
- Det började med att jag inte bara ville klaga utan göra skillnad, det känns som ett viktigt steg att ta. Att våga ta ansvar för att påverka och försöka göra skillnad. Man kan ju också vara politiskt aktiv utan att vara politiker, i föreningar och så, det var jag innan.

Jobbar du med något annat också (om inte, vad har du jobbat med/gjort innan)?
- Nu är jag politiker på heltid. Tidigare har jag har jobbat som sjukgymnast, och med miljöfrågor. Jag har också haft eget företag som miljö- och hälsokonsult.

Vad är det roligaste du vet?
- Svår fråga... det är ju så mycket som är roligt! Men det härligaste är nog att gå i vacker gammal skog! Att vara ute i härlig, orörd natur.

När är det roligast att vara politiker?
- När man är aktiv i en process, när man får respons, när det man framför har betydelse och påverkar beslut. Möten med alla människor, det är väl egentligen det som är allra roligast.

Varför vill du att unga ska ha inflytande?
- Dom är ju en väldigt stor del av samhället, här och nu. Deras åsikter har ju största betydelse för vår kompetens, för att det ska bli bra beslut. 

Hur tror du att du kan göra skillnad för unga?
- Jag hoppas att jag kan vara en bra lyssnare som på allvar tar med mig ungas tankar. Jag tror inte på enstaka möten, man måste ses över tid. Jag vill ta med mig deras tankar och idéer in i det konkreta arbetet i kommunen som rör unga och ungas vardag.


Minns du hur du tänkte om politik och politiker när du var ung?
- Ja, jag var nog ganska intresserad ändå. Jag tyckte det var ganska kul att lyssna på debatter - men jag kände att det var något som var väldigt långt ifrån mig. Det var intressant, men det var nog allt. Jag var inte föraktfull men heller inte så lockad... 

Varför är det viktigt att unga känner sig delaktiga i samhället?
- Det är jätteviktigt att alla människor känner sig delaktiga, att det man gör har betydelse. Om människor inte kan påverka får vi inte heller deras respons och engagemang.

Varför tror du att du kan vinna Världens modigaste politiker?
- Jag tror att jag kan vara en lyssnare som kan förstå hur man resonerar. Och jag vill kunna förankra ungas tankar vidare i kommunen och lyfta det som de unga önskar. Jag vågar ta med mig idéer vidare och jobba för att de ska komma vidare.

Fem snabba (välj en):
- Bruna bönor med fläsk eller auberginegryta
- Sommarnattsbad eller morgonskidtur
- Nytt och okänt eller "så har vi alltid gjort": "Jamen, ´Nytt och okänt´ såklart!" 
- Tandemcykel eller limousine
- Blogg eller morgontidning


Möt våra utmanare: Malin Ängerå

"Jag kommer vinna det här för jag är innihelvete modig!"

 

Ålder: 42 år

Boendeort: Gryttjesbo utanför Ljusdal

Politiska uppdrag: Ordförande i utbildningsnämnden, kommunfullmäktigeledamot, ersättare kommunstyrelsen, nämndeman

Varför sökte du till utmaningen?
Vi måste bli bättre på ungdomsinflytande. Jag tycker om utamningar - jag tror på ständig utveckling och det här var som klipp och skuret för mig, en kul grej!

Hur började ditt engagemang?
Det var när jag jobbade inom omsorgen, en morgon vaknade jag och insåg att jag hade ett enormt politikerförakt - jag tänkte att jag behöver ha kunskap och förståelse för större sammanhanget för att förstå mer.

Varför är du politiker?
Jag vill ha förståelse för hur världen fungerar. Jag kanske har fått förtroende för att jag är verbal, kan prata, och kanske kan få saker att hända?


Jobbar du med något annat också (om inte, vad har du jobbat/gjort innan?)?
Nu är jag heltidspolitiker. Innan jobbade jag med habilitering av vuxna med funktionsnedsättning.

Vad gör du på fritiden?
Jag har ju sån tur att jag får jobba med det jag gör på fritiden! Men annars gillar jag att odla, jag är en blomsterflicka - massor av plantor hemma som jag håller på och vattnar ihjäl! Jag har målat, sytt och hållt på och skapande förr - men just nu är det odling. Det är lite som att skapa!


Vad är det roligaste du vet?
Att få vara med när andra människor lyckas och utvecklas! Det kickar jag igång på något så otroligt!

 När är det roligast att vara politiker?
- Roligt och roligt... det är ju definitionsfråga. Roligt så man ler... kanske det inte är så ofta. Men det är ju roligt att sitta i ledningen för utbildningsfrågor - men ibland är det ett ansvar som inte är speciellt roligt, men det är roligt att ha uppdraget. När saker uppmärksammas som går bra! Men annars ju invigningar kul, ha ha!

Varför vill du att unga ska ha inflytande?
- Dels för att det är en självklarhet. Dom är ju tjugo procent av vår befolkning. Det är ju mycket roligare att vara politiker och jobba i kreativa miljöer med unga, dem är ju en resurs och en kraft - vi måste fråga dom för att få veta hur vi ska göra rätt.


Hur tror du att du kan göra skillnad för unga?
- Jag tror inte att det här är ett enmansjobb. Men det börjar hos en själv. Bara att jag ger mig till känna och visar mig för unga kan deras syn på politik och politiker ändras. Visa dom en annan - eller en bild - av hur politik och politiker kan vara! Jag har ett ganska högt uppsatt politiskt uppdrag och kan sprida att unga ska ha inflytande.


Minns du hur du tänkte om politik och politiker när du var ung?
Jag tyckte att det var svårt, halvtråkigt och spänt. Ibland upplevde jag det som väldigt laddat med politik, när mina föräldrar pratade med vissa släktingar blev det ibland tufft och spänt läge. Vi pratade ganska mycket om politik hemma, att alla åsikter var okej - det var öppet. Det kunde fascinera mig att människor placerades i olika bås på grund av små saker de sa.


Varför är det viktigt att unga känner sig delaktiga i samhället?
- Därför att de har ett ansvar, ett ansvar att vara unga i vårat samhälle. Alla kan bidra, alla är resurser. Det är ett större ansvar för oss som är budbärare att se till att de känner sig delaktiga, eller får sin röst hörd. Budbärare är alla vi som är engagerade! Vill politiken ha in unga så får vi hosta upp oss och anstränga oss! Fortsätter och fortsätter... fokus på målet och köra!

Varför tror du att du kan vinna Världens modigaste politiker?
- För att jag är inihelvete modig! Jag tror verkligen att välfärden och samhället vinner på att ha ett ökat ungdomsinflytande, jag tror det är en gyllene nyckel! Jag ger mig inte,jag ska vinna det här! Det handlar inte om mig, det handlar om hela Ljusdals Kommun, jag är kommunens verktyg i den här tävlingen.

Fem snabba:
- Bruna bönor med fläsk
eller auberginegryta
- Sommarnattsbad eller morgonskidtur
- Nytt och okänt eller "så har vi alltid gjort": Ja, jag vill varken säga det ena eller andra. Man ska inte möblera om bara för att!
- Tandemcykel
eller limousine
- Blogg eller morgontidning


Möt våra utmanare: Magnus Svensson

"Alla sätt som kan bygga broar mellan generationer är bra!"

 

Ålder: 35 år

Boendeort: Söderhamn

Politiska uppdrag: Gruppledare centerpartiet Söderhamn, ledamot Baltic Arctic, ledamot kommunstyrelsen och regionstyrelsen 


Varför sökte du till utmaningen?
- Det är en rolig idé, alla sätt som kan bygga broar mellan generationerä bra! Jag kände att jag var tvungen att testa också är det ju en rolig titel att kamma hem!


Hur började ditt engagemang?
- När jag gick i åttan ville vi ha en ungdomsgård - vi startade centerns ungdomsförbund, där vi tillsammans också startade en fritidsgård, sedan blev jag mer involverad och blev intresserad av miljö- och demokratrifrågor.

Varför är du politiker?
- Jag vet inget bättre sätt att vara med och påverka samhället! Att vara förtroendevald och bestämma över vad våra skattemedel ska gå till, men det förtar ju inte att man också kan vara aktiv  ideella engagemang. Det är superroligt!

Jobbar du med något annat också (om inte, vad har du jobbat/gjort innan?)?
- Studerar svenska och engelska, för att sen plugga till 7-9 lärare. Förra mandatperioden var jag heltidspolitiker. Innan det har jag jobbat i industrin, skolan och inom vården.

Vad gör du på fritiden?
- Den fritid jag har är jag i sommarstugan och är med familjen och vänner, på vintern är det mest grillning eller olika barnaktiviteter.


Vad är det roligaste du vet?
- Oj, det finns ju massor! Gå på festival eller leka med barn eller fika eller träffa kompisar... det är ju få saker som är tråkigt!

När är det roligast att vara politiker?
- När man får igenom beslut och när man får vara ute och prata - som föreläsare eller vara på föreningsmöten, ta intryck av människors idéer och göra politik av det.

Varför vill du att unga ska ha inflytande?
- För det första vill jag att alla ska inflytande, det är en förutsättning för en demokrati. Men unga är ju de som har svårast att få inflytande och därför  är det viktigt att ge dem rätt verktyg för att kunna påverka.


Hur tror du att du kan göra skillnad för unga?
- Jag har lång erfarenhet av hur man kan påverka, både inom politiken och utanför. Jag kan visa att det inte behöver vara så svårt.

Minns du hur du tänkte om politik och politiker när du var ung?
- Ja, det vet jag exakt. Jag tyckte det var gamla gubbar som var grå och tråkiga. Det var framförallt äldre herrar som kom till skolan och pratade och det var heltråkigt. Sen träffade jag ett gäng människor i ungdomsförbundet och det var då min syn på politik ändrades.

Varför är det viktigt att unga känner sig delaktiga i samhället?
- För att det är dem som ska ta över samhället, och har vi under hela deras ungdomsitd ignorerat dem kommer de inte vilja ta över systemet. Det leder till misstro om de inte får vara med. Ignorerar vi dem konstant kommer de inte känna något förtroende för oss. Varje människa är unik och ungas sätt att se på saker är unikt och deras synsätt behöver samhället ta till sig.

Varför tror du att du kan vinna Världens modigaste politiker?
- Det vet jag inte, men jag tänker bara vara mig själv. Jag hoppas att det räcker långt. Jag tycker att jag fortfarande vågar sticka ut. Jag våga lysnna och sticka ut haken. Våga lyssna och våga förändra sig sälv. Våga öppna sina sinnen!

Fem snabba:
- Bruna bönor med fläsk eller auberginegryta
- Sommarnattsbad eller morgonskidtur
- Nytt och okänt eller "så har vi alltid gjort"
- Tandemcykel eller limousine
- Blogg eller morgontidning


Möt våra utmanare: Inger Källgren Sawela!

"Jag kan vinna för att jag har så mycket att förändra!"




Ålder: 58 år

Boendeort: Hagaström utanför Gävle

Politiska uppdrag: Oppositionsråd i Gävle Kommun, styrelseledamot styrelsen för Sveriges Kommuner & Landsting, med mera.


Varför sökte du till utmaningen?
- Jag är en sån som gärna vill prova nytt, jag kände verkligen att det här är en utmaning för mig, fast jag trodde inte jag skulle komma med! Jag vill se ungas engagemang för de måste bli delaktiga på riktigt!


Hur började ditt engagemang?
- Jag minns exakt hur det var - är jag gick på högstadiet på nybyggda Stenebergsskolan så hade eleverna en separat ingång på baksidan av huset, bara lärarna fick använda huvudentren på framsidan. Då började mitt engagemang - jag drev på skolan att alla skulle få använda huvudentren, och när jag tillslut fick igenom det utsågs jag till ordförande i elevrådet.

Varför är du politiker?
- Jag vill vara med och påverka! Och därför gick jag med i MUF, moderata ungdomsförbundet, när jag var 20 år.

Jobbar du med något annat också (om inte, vad har du jobbat/gjort innan?)?
- Just nu är jag heltidspolitiker, och har varit i 17 år. Innan var jag lågstadiefröken. Utöver det har jag alltid varit engagerad i olika föreningar och suttit i många styrelser. Det har varit ett sätt för mig att bjuda tillbaka till föreningar som mina barn varit aktiva i.   

Vad gör du på fritiden?
- Jag är anhörigvårdare åt  min man, det tar mycket tid. Det gör att jag också får fixa det mesta med vårat hus och trädgård själv vilket tar tid. Annars så läser jag mycket - gärna om kvinnoöden. Nu senast var det "Ödets hav", en bok om en kvinna på Gotland på 1300-talet.


Vad är det roligaste du vet?
- Dansa! Det är fantastiskt! Och mitt barnbarn såklart.


När är det roligast att vara politiker?
- När jag är väl förberedd på ett särskilt ämne, som är en viktig framtidsfråga för medborgarna i Gävle, och det ska upp för debatt i till exempel kommunfullmäktige, då går jag igång! Annars är det otroligt roligt att vara ute i verkligheten, i olika verksamheter. I år har jag fokus på äldreomsorgen, jag tar olika teman per år för att lära mig mer.

 

Varför vill du att unga ska ha inflytande?
- De är våra kommande förtroendevalda. För att ta över måste man vara engagerad, och det blir man bara om man är delaktig. Vi behöver också se till att lyfta deras frågor mer, och att lyfta barn- och ungdomsperspektivet i olika beslut.


Hur tror du att du kan göra skillnad för unga?
- Genom att lyssna, och vara närvarande bland unga. Men också genom att ta med mig deras frågor och ta vara på dem.


Minns du hur du tänkte om politik och politiker när du var ung?
- Ja, mycket positivt! I mitt hem var politik en del av ett positivt inslag i vardagen. Det fick jag med mig. Men mina barn vill inte hålla på med politik, ha ha! 

Varför är det viktigt att unga känner sig delaktiga i samhället?
- Därför att de är en del av samhället! Samhället fungerar bättre om alla, verkligen alla, känner sig delaktiga. Tänk vad mycket mer ansvar vi skulle känna om alla kände att det var en del av samhället, jag tror det skulle bli mycket mindre förstörelse till exempel.


Varför tror du att du kan vinna Världens modigaste politiker?
- För att jag har mycket att förändra! Jag skulle vilja att unga berättar hur jag kan tänka nytt!

Fem snabba:
- Bruna bönor med fläsk
eller auberginegryta
- Sommarnattsbad eller morgonskidtur
- Nytt och okänt eller "så har vi alltid gjort"
- Tandemcykel eller limousine
- Blogg eller morgontidning


Världens modigaste politiker, första delen!

Den 26 maj träffades våra utmanare i tävlingen Världens modigaste politiker för första gången. Projektet som vi gör tillsammans med Framtidsboxen går ut på att fem politiker ska modighetstränas och coachas av 10 unga Förändringsagenter. Vi tror att för att unga ska få inflytande på riktigt behöver några modiga ledare få de rätt verktygen och nycklarna för ungt inflytande, för att sedan kunna göra skillnad och sprida budskapet till fler.

Den 13 juni börjar Förändringsagenterna, som är mellan 16 och 19 år och från hela Gävleborg, sitt sommarjobb. Under två och en halv vecka ska de utforma modighetsrecept som politikerna sedan ska genomföra.

Den 20 oktober kommer politikerna få berätta för en jury hur de har hanterat de utmaningar de fått sig tilldelade i recepten, och då kommer en vinnare koras.

Nu kör vi!

Roligt mail från Ljusdal: PRAO för ledamöter!

Vi har bett aktiva och ansvariga inom det ungdomspolitiska fältet att uppmärksamma när de kickar igång spännande projekt eller ramlar över spännande diskussioner eller perspektiv. Fortsätt med det!

För ett tag sedan kom ett roligt mail från Malin Ängerå, utbildningsnämndens ordförande (s) i Ljusdals Kommun:

"Hej Metz & Sundgren, här får ni se mitt senaste påhitt - i Ljusdal där allt är möjligt!"

I den bifogade filen som Malin skickade med fann vi ett detaljerat schema över nämndsledamöternas olika PRAO-dagar, där de ska ha PRAO med barn som handledare. Med en ung person i 5-12 årsåldern ska nämndsledamöterna under försommaren få se hur deras verksamhet ser ut.

Härligt iniativ tänker vi!


Gör vi skillnad?

Åtgärdskonferensen den 18 maj var ett delmål i LUPP-processen 2010-2011. När vi inledde LUPP-arbetet så ingick det i det samverkanserbjudande som gick ut till kommunerna 2009 att de skulle presentera åtgärder kopplat till resultatet av undersökningen denna dag. Tanken med det upplägget var dels att rapporten skulle användas och läsas och knytas till verksamhet som faktiskt gör skillnad för unga, och det relativt snabbt - medan resultatet är aktuellt.

LUPP är bara en enkätundersökning. Den mäter ett läge. Om tre år är det enligt RUP, regionala utvecklingsprogrammet, meningen att vi ska mäta igen. Förhoppningsvis är vi bättre på att ta vara ungas perspektiv då, förhoppningsvis är vi vuxna bättre på att involvera unga då. För nu har vi ju bara gjort en mätning - det är vad vi gör NU och de närmsta två-tre åren som kommer kunna göra skillnad för unga.

Om vi vill. Nu tar vi chansen!


Kommunernas presentationer och åtgärder

På åtgärdskonferensen var det dags för kommunerna att presentera sina planerade åtgärder kopplat till LUPP-rapporten - den undersökning Region Gävleborg gjort på unga vuxnas livsvillkor. LUPP-rapporten kan du ladda ned här.

Kommunernas åtgärder presenterades i de flesta fall av politiker. I publiken hade vi utsett ett tiotal observatörer per kommun. Resultatet av deras observationer på kommunernas planerade åtgärder kan du läsa om nedan. 



Hudiksvalls Kommun, presenteras av:

Gunnar Canslätt, ersättare kommunfullmäktige

LUPP-Åtgärder: Åtgärdsarbete ej inlett.
Fortsatt process: Åtgärder kommer planeras i kommunstyrelsen. Deltar i processutb.
Reflektion: Viktiga områden – skolan, ungdomsarbetslösheten, stötta unga
Samverkan/regionens roll: Efterfrågar erfarenhetsutbyte
Citat/personligt: ”De är Hudiksvalls Kommuns framtid. De är vår högsta prioritet.”
Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Att frågan är högsta prioritet för fullmäktige

  • Viljan av samverkan

  • Viljan att prioritera arbetet

  • Kommunledning ska titta på LUPP-resultatet

  • Blocköverskridande tänk

  • Konkretisera!

  • Ta fram en tydlig och konkret handlingsplan

  • Att göra det jobb de åtagit sig att göra.

  • Nästa steg – strategi

  • Få med unga i arbetet. Delaktighet från början!

  • KS beslut på åtgärderna

  • Analys – vad är viktigast?

  • Fritidsgårdar är en liten del av ungdomspolitiken.

  • Att komma fram med en lokal strategi

  • 5 konkreta åtgärder

  • Nya insatser för unga i Hudik

  • Kan bli fantastiskt genom samverkan men hur får vi Hudik att äga frågan själva?

 



Ovanåkers Kommun, presenteras av:

Tjänsteman Björn Ingesson

LUPP-åtgärder: Prioriterar insatsområden utifrån genomförd lokal LUPP-konferens med unga, politiker & tjänstemän.
Fortsatt process: Deltar i processutbildning.
Citat/personligt: Visar film från LUPP-konferensen.
Reflektion: Tydligt fokus och krafttag efter ny politisk ledning
Samverkan/regionens roll: Uppskattar nätverk, regionens samordning, kunskapsutbyten och stöd.
Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Engagerade politiker

  • LUPP-konferens med unga

  • Samverkan inom kommunen

  • Positiv & aktiv process

  • De konkreta områdena

  • Riktiga möten, unga är involverade

  • Bra med unga med tidigt

  • Bra ”go” i arbetet!

  • Politiskt stöd

  • Bra med filmredovisning!

  • Ta tillvara ungas förslag

  • Behåll engagemanget!

  • Glöm inte uppföljning och återkoppling

  • Årlig LUPP-konferens?

  • Hur ska ungas åsikter fångas upp i den kontinuerliga politiken?

  • Få med fler unga

  • Hur jobbar ni med civilsamhället?

  • Försök få med skolan genom till exempel arbetsgrupp

  • Viktigt att integrera i ordinarie verksamhet

  • Liten kommun med engagemang kan få till en bra och aktiv dialog

  • Ökad förståelse och förtroende för politiker och det politiska arbetet

  • Ordentligt intresse leder till något bra

  • Brobyggare!

  • Tydligt på gång med ungdomsarbetet

  • Ni kommer få se ungas fantastiska kraft!

 

 

Sandvikens Kommun, presenteras av:

Ulf Gillström, ordförande Kulturnämnden

LUPP-åtgärder: Åtgärdsarbete ej inlett, politisk styrgrupp tillsatt.
Fortsatt process: Workshop i höst med barn och unga där LUPP-resultatet är grunden. Deltar även i processutbildning.
Reflektion: Sämre resultat på inflytandefrågorna än förväntat.
Samverkan/Regionens roll: Samordning av kommunerna det viktigaste
Citat/personligt: ”Borde inte vi lämna tillbaka en del av det inflytande vi har roffat åt oss för att unga ska få tillbaka det de har rätt till, och egentligen föds med?”

Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Planer på samverkansplaner

  • Skjetparksexemplet

  • Bra med gemensam workshop

  • Mycket bra me medvetenhet om maktstrukturer

  • Bra med samarbete utifrån

  • Politisk styrgrupp

  • Gemensam vision

  • Förankra LUPP-resultatet Mer

  • Ta fram strategi för systematiskt inflytandearbete

  • Inflytande är inte att tillgodose en önskelista

  • Konkreta åtgärder saknas

  • Hur ser de mindre orternas roll ut?

  • Varning för genusstrukturer – killdominerade kulturer

  • Unga med i arbetet

  • Fler skejtparksexempel

  • Maktväxling

  • Nytt sätt att tänka kan leda till att fler unga känner möjligheterna

  • Inflytande över mer än fritid

  • Diskussionen om makt & inflytande

 

 

Gävle Kommun, presenteras av:

Ungdomsstrateg Karl Nässén & kommunalråd Marita Engström

LUPP-åtgärder: Viljeinriktningsdokument med målområden framtaget av unga, politiker & tjänstemän.
Fortsatt process: Planerar vidare när resultatet av de övriga LUPP-rapporterna är klara.
Reflektion: Mer agressivt arbete på ett positivt sätt och ökad personifiering av uppdrag
Samverkan/regionens roll: Viktigt med nätverk för erfarenhetsutbyte och ha koll på sina kollegor
Citat/personligt: ”Viktigt att lyfta frågan på den politiska dagordningen” M.E
Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Arbetar aktivt med att ta fram strategi

  • Lyfter upp problemen med kulturen runt inflytande

  • Bra med vision och önskan om politisk styrning

  • Förankrad vision och strategi

  • Fin vision, känns sann

  • Diskussionen med fokusgruppen

  • Strategin genomsyrar alla verksamhetsområden

  • Positivt med presentation av både politiker & tjänsteman

  • Bjud med näringslivet

  • Samverka mer med övriga kommuner

  • Inga konkreta åtgärder

  • Tappa inte bort civilsamhällets möjligheter

  • Vem/vilka följer upp visionen?

  • Hur jobba med skolan?

  • Konkretisering

  • Viktigt att integrera ungdomsperspektivet i all verksamhet

 

  • Förbättrad dialog med unga utanför centrum

  • Visionen leder förhoppningsvis till bättre bemötande

  • Kan använda andra kommuners grupper som bollplank

  • Aktiva medborgare

  • Samarbete med de andra kommunerna



Bollnäs Kommun, presenteras av:

Jan Lahenkorva, orförande barn- och utbildningsnämnden

LUPP-åtgärder: Har inte inlett åtgärdsarbetet.
Fortsatt process: Skapat ungdomspolitisk arbetsgrupp, kommer arrangera lokala LUPP-dagar i höst med politiker, unga och tjänstemän, vill få ökad kunskap och medvetenhet – tror att processutbildningen kan leda till detta
Reflektion: Poängterar vikten av att arbetet är för de unga, med vinst för kommunen men kom. är inte syftet
Samverkan/regionens roll: Stöd och kunskapsutbyte
Citat/personligt: ”Det är inte för kommunens skull i första hand, utan för dom ungas skull, men kommunen har allt att vinna”.

Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Vill skaffa insikt

  • Planerade procesdagar

  • Beslut om ungdomsråd

  • Insikten om ungdomspolitiken

  • Insikt om att kommunicera med unga

  • Deltagande i processutbildning

  • Prioritera, kom igång

  • Har ännu inte ”tittat” på LUPP

  • Unga är resurser, som kan utveckla kommunen

  • Nå fler än ett ungdomsråd

  • Ungas välfärd

  • Möte mellan politiker & unga

  • Politiker & unga får tillsammans massor av utvecklingsidéer...

  • En strategi som används!

 



Ockelbo Kommun, presenteras av:

Folkhälsostrateg Mia Lindblom

LUPP-åtgärder: Har haft en första process i nystartade Folkhälso-Brå
Fortsatt process: Ska skapa fokusgrupper med unga för att komma vidare och veta vad resultatet betyder i Ockelbo. Utbilda politiker i barnkonventionen. Kommer ta fram åtgärder och överlämna till KS i augusti. Deltar i processutb.
Reflektion: Viktigt att börja tidigt och jobba med bakgrundsfaktorer när det gäller tjejers hälsa.
Samverkan/regionens roll: Stöd och kunskapsutbyte
Citat/personligt: ”HUR gör vi konkret är den stora frågan”

Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Att ni tagit fram prioriterade områden och kommit igång

  • Politikerutbildning

  • Tydliga prioriteringar

  • Fokusgrupper

  • Bra grund att stå på!

  • Använda ”naturliga” nätverk av unga

  • Bra med samarbete med skolan

  • Bra att fokusera på HUR

  • Bra att ta med civilsamhället på ett naturligt sätt

  • Bra att fördjupa sig i resultatet

  • Fokusera & prioritera

  • Strukturera

  • Har inte börjat hantera LUPP

  • Risk för att det glider mellan stolarna?

  • Analysera unga kvinnors hälsa utifrån ett systemtänk

  • Stora möjligheter till inflytande om ni bara hittar formen!

  • Resultatet från fokusgrupperna blir spännande

     

 


Ljusdals Kommun, presenteras av:

Kommunalråd Roland Bäckman & ungdomsstrateg Lovisa Mickelsson

LUPP-åtgärder: Inlett arbete, synkat med ordinarie ungdomspolitiskt arbete.
Fortsatt process: Deltar i processutbildning.
Reflektion: Är i behov av ökad förankring bland politik och chefstjänstemän.
Samverkan/regionens roll: Stöd och kunskapsutbyte
Citat/personligt: ”Vi måste få med både gruppen som vi ofta engagerar, och grupperna som står lite längre ifrån, de är lika viktiga och gynnas av varandra” L.M
Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Valda fokusområden & insatser

  • Bra med handlingsplan som bas!

  • Mycket på gång

  • Bra att tänka på alla grupper av unga

  • Bra helhetssyn med genomtänkta fokusområden

  • Imponerad av er ungdomsstrateg!

  • Insikten om att ledningen måste vara med

  • Anpassa budgetarbete utifrån era fokusområden

  • Fokusera mera – det blir lätt ”allmän” utveckling

  • Förankringen i pol. & ledning

  • Redovisningen gav intryck av att handla om sånt som är planerat innan LUPP.

  • Större internationalisering

  • Klarsynthet genom att utmana myterna

  • Framtidstro

  • Ni kan nå långt eftersom ni hunnit långt!

  • Unga som känner sig väl omhändertagna från alla håll

  •  

 

 

Hofors Kommun, presenteras av:

Kommunalråd Marie-Louise Dangardt, vice ordf. barn- och utbildningsnämnden Linda-Marie Anttila, folkhälsostrateg Christina Eriksson, ungdomscoach Marita Söderström, Entré Ungdoms chef Ritva Snellman

LUPP-åtgärder: Ej inlett åtgärdsarbete, vill fokusera på inflytandefrågorna. Utvecklar nu inflytande-
former via nya verksamheten Entré Ungdom som vänder sig till unga 1-20 år.
Fortsatt process: Deltar i processutb.
Reflektion: Delaktighetsarbete är det viktigaste.
Samverkan/regionens roll: Stötta med nätverk, tips, idéer
Citat/personligt: ”Viktigt att unga ska ha inflytande i även regionalt arbete!” Linda-Marie Antilla

Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Bra med flera med i presentationen.

  • Entré ungdom!

  • Väl förankrat

  • BMX-hallen, mötesplatsen

  • Att LUPP 2005 fått sådant genomslag

  • Strategiska mål som alla nämnder har att förhålla sig till

  • Unga är med

  • Ambitiöst och omfattande

  • Bra att ni är på rull!

  • Många engagerade tjänstemän

  • Samlat grepp!

  • Stolthetsarbete bland unga & vuxna!

  • Utveckla Entré vidare, pass upp för att det blir ett alibi för alla ungdomsfrågor

  • Bara med på unga vuxna-LUPP

  • Struktur?

  • Fokusera inte bara på Entré Ungdom, når man alla?

  • Samarbeta med civilsamhället

  • Säg nej till remisser!

  • Om ungdomarna anser att Hofors är en ungdomskommun 2016!

  • Attitydförändring

  • Årets ungdomskommun 2016!

  • Möten mellan olika grupper

 



Nordanstigs Kommun, presenteras av:

Kommunalråd Monica Olsson & ungdomsstrateg Kristina Källström Gernes

LUPP-åtgärder: Ungdomsrådslag om LUPP genomfört med vision, mål och åtgärder. Ungdomspolitiska handlingsprogrammet (grundas på bla LUPP) antas i KF i juni.
Fortsatt process: Genomförande av det ungdomspolitiska handlingsprogrammet innebär bland annat dialog med unga om formerna för inflytande. Deltar i processutb.
Reflektion: Var än våra ungdomar bor i framtiden så kommer de att ha nytta av sitt engagemang här i Nordanstig, så hela samhället vinner på att vi ger ungdomarna inflytande i besluten.
Samverkan/regionens roll: Nätverk, utbyte av erfarenheter, nya idéer
Citat/personligt: "Det är ju inte som att vi börjar tänka först när vi fyller 18" - Ungdom 14 år
Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Ungdomsrådslag

  • Konkret handlingsplan

  • Många förslag

  • Inträttat tjänst när LUPP-beslutet togs

  • Brett arbete med näringslivet, mycket bra!

  • Tydliga mål med uppföljning definierad

  • Tydlig ansvarsfördelning

  • Snabb process

  • Delaktighet i skolan

  • Genomför planen efter beslut

  • Hade velat höra Kicki!

  • Kom i håg unga i hela processen, tappa inte kontakten efter att de sagt sitt i början

  • Bättre beslutunderlag

  • Gränsöverskridande

  • Bred förankring ger resultat

  •  

 



Söderhamns Kommun, presenteras av:

Kommunalråd Sven-Erik Lindestam & ungdomskoordinator Marcus Häggström

LUPP-åtgärder: Genomfört LUPP 07, 09, 11. Har ej inlett åtgärdsarbete med denna LUPP.
Fortsatt process: Fortsätter arbetet med viktiga veckan och ungdomslyftets olika delar. Deltar i processutb.
Reflektion: Jobbar vidare med samverkan.
Samverkan/regionens roll: Sprida kunskap, samordna – verkstad måste ske lokalt
Citat/personligt: ”Intressant att en professor och flera andra tycker vi borde blivit årets ungdomskommun”
Sammanfattning från er kommuns observatörer (original skickas via e-post):

 

Positivt med arbetet

 

 

Förbättringspotential

Intressanta följder av arbetet

spännande effekter du kan ana!

  • Driver aktivt arbete

  • Helhetssatsning – något för alla

  • Viktiga modellen

  • Snygg logga och sociala medier!

  • Väl förankrat

  • Strategi med konkret verksamhet

  • Har hunnit väldigt långt – ni har jobbat väldigt mycket!

  • Bra helhet, genomtänkt

  • Processen – som en resa

  • Samverkan inom kommunen

  • Tillsatta tjänster

  • Modell för inflytande

  • Använd LUPP 2011 så ser ni om erat arbete gett effekt!

  • Mer delaktighet

  • Hur förankrade är idéer från viktiga veckan i respektive nämnds budgetarbete?

  • Håll i och tappa inte!

  • Varför koka ner ungas idéer till något som stämmer med var kommunen befinner sig?

  • Kul att det går framåt, var öppna och håll i!

  • Högre kunskap om inflytande

  • Positiv anda och attityd att våga vara stolt!

 




RSS 2.0