Vad ska kommunerna sluta med?

redovisning
Redovisning 2.

Resultatet av diskussionerna redovisas på den STORA vita tavlan.
En återkommande punkt - sluta prata det svåra språket, byråkratispråket. Att se unga som en homogen grupp vill också många sluta med. Hofors Kommun vill vårda och bevara de goda exemplen - flera andra kommuner säger samma sak. Att våga göra fel - sluta utreda, våga testa är en annan gemensam tanke - kommunerna har helt klart tagit in vad Anna Edwall och Maja Frankel från Framtidsboxen pratat om i sitt pass.


Livliga diskussioner

grupper

grupper


På eftermiddagen samlas kommunerna i workshopsgrupper. Med utgångspunkt i vad vi lärt oss under dagen ska vi ta fram nästa steg-scenarion för varje kommun; Vad ska vi helt sluta med, vad tänker vi vårda och bevara, vad ´behöver vi se upp med, vad tänker vi göra mer av.

Det är livliga diskussioner i grupperna. Flera ungdomar i de olika grupperna signalerar att de har svårt att förstå de vuxnas språk - en helt klar "se upp med"-punkt! 

De regionala aktörerna som finns på plats; Länsstyrelsen, Region Gävleborg och Landstinget Gävleborg, vill gärna vårda och bevara det resultat som kommer fram av LUPP som görs i unga vuxna-gruppen i år.

Energin flödar!


Upp och hoppa

bensträckare

Efter föreläsningar kan man bli lite stel i kroppen. Därför är alla uppe och hoppar... står upp i alla fall.

Unga ska vara hela tårtan

Föreläsare.

Ungdomsinflytande i hela arbetsprocessen. Det pratar Anna Frankel om framme på scenen.
Hon jämför det med ett tårtbak.
– Ungdomar är inte bara rosen på toppen, utan hela tårtan och de måste få vara med och baka den. Givetvis ska de få vara med och äta den också.

Maja Frankel sitter i Unicefs styrelse, driver projektet Framtidsboxen och det egna företaget Frankel & Friends. Maja samarbetar med Gävleborg och våra kommuner i en rad sammanhang just nu. Bland annat genom just Framtidsboxen, en metod för att utveckla de kommunala feriearbetena, kommer till Gävle, Ljusdal och Region Gävleborg under sommaren och hösten.

Engagemang måste vårdas!

"Alla är innerst inne engagerade. Det är inget man föds med, det skapas under livet - men måste vårdas för att bibehållas!"
Anna. Föreläsare.
Anna Edwall från Framtidsboxen ger fem tips till möjliggörare.

  1. Bygg på sådant som fungerar och sluta göra sådant som inte fungerar!
  2. Använd potentialen som finns – vi människor vill och kan!
  3. Se över förutsättningarna och ta reda på vad du vill uppnå och bygg din egen verktygslåda efter det.
  4. Våga göra misstag. Prisa dem, lär och gör om.
  5. Sluta säga: -Nej, men... säg i stället: -Ja, och...!

Anna Edwall är konceptutvecklare och driver bland annat projektet Framtidsboxen. Anna vill gärna se att kommunerna utbildar sina politiker och tjänstemän till möjliggörare - vuxna som öppnar dörrar säger -Ja, och...! i mötet med unga. Unga borde få ta mer plats i våra kommuner och regioner och stöttas att bli Förändringsagenter - unga som bär idéfanan högt och vill ta plats och påverka!


En färgsprakande publik

skor.

Skor speglar bärarens personlighet. På denna inspirationsdag finns det färgsprakande personligheter. Några av skorna tillhör unga, men de rosa skorna tillhör ett kommunalråd.


Vad är det som sägs?

Det är en bra fråga, och vi kommer aldrig att få något svar. En sak är däremot säkert. Det minglades för fullt under lunchen.
lunchen.
lunch.

Stoppa pressarna

Daniel Nilsson. Söderhamns-Kuriren.

Fotografen Daniel Nilsson från Söderhamns-Kuriren med reportern Joakim Westlund gästar denna fantastiska dag. Här blir Kjell Lillestol, Uppväxtkoordinator i Porsgrunns Kommun, avbildad. Ska bli spännande att se materialet i morgondagens tidning.


123...

... nu kör vi igen. Dansarna har intaget scenen, denna gång utan några masker.

Konferencieren frågar:
Hur lär man sig att dansa så här coolt?
– Youtube, svarar killarna.Lunch

Nu är det dags för mingel och lunch. På menyn står apelsingratinerad fläskfile.
13:00 samlas alla igen.

Unga vill bo kvar och flytta tillbaka

Föreläsare Kjell Lillestol
Kjell Lillestol, Uppväxtkoordinator i Porsgrunn i Norge, berättar om hur unga blir politiker och flyttar tillbaka till sina städer och blir goda medborgare och för staden framåt.
Politikerna lyssnar med stora öron.

Tänker så det knakar

I bänkraderna är det delat engagemang. Vissa anteckningar så att pennan glöder och andra passar på att luta sig tillbaka.
Sven-Erik LIndestam (S). Ordförande i Barn och Utbildningsnämnden i Söderhamn sitter på främre raden och tänker så det knakar och inget annat.

Sven-Erik LindestamVad är detta för dag?

Projektledaren kapade min dator och lade upp en text på regiongavleborg.se.

Bakgrunden till den här dagen och Region Gävleborgs arbete med ungas inflytande, hittar du på: http://www.regiongavleborg.se/11/region-gavleborg/nyhetsarkiv-aktuellt/nyheter/5-26-2010-unga-vill-vara-en-del-i-ett-sammanhang.html

Jag som dokumenterar dagen heter Jens L´Estrae, driver företaget Jens L´Estrade Media, som du hittar här www.jenslestrade.se Jag är fotograf, journalist, student - och jantelagens största fiende!

Shake it for me

dansare

Visste ni att tre dansare stormade in och tog över scenen? Klart att ni inte vet, ni är ju inte här.
Vilka var dessa dansare började folk fråga i salen. De är nämligen maskerade. Jag har svaret. Det är gruppen South Hampton Crew från Söderhamn. Kallat Söderhamns stolthet av konferencieren.


” Vi är nu, vi är inte bara framtiden”

Paneldebatt


Allt går i en rasande fart. NU är det paneldebatt och på scenen har fyra ungdomar från olika hörn i Gävleborg tagit plats och svarar på frågor om deras inflytande i regionen. Vad är viktigt för dem och vad vill de förändra?

Panel med publik

De vuxna fick en pik i inledningen.
– Ni måste bli mer ungdomligare. Ni pratar så vuxet. Förstår ni verkligen själv vad ni säger, säger en av deltagarna och riktar sig mot politikerna i bänkarna.
Det börjar mullra i salen och efter en stund börjas dets skrattas.

Det talas mycket om att politiker och "möjliggörare" måste finnas på nätet. Där ungdomar finns dagligen.
– Ska ni jobba med ungdomar måste ni prata med oss. Ni bara tror. Det är vi som vet, säger en deltagare.


NU är dagen igång.

Eva Tjernström
Eva Tjernström

Först ut på scenen är Söderhamns kommunalråd Eva Tjernström. Hon talar om ungdomars betydelse av att stanna kvar i kommunen och att man är framgångsrik även om man stannar kvar i Söderhamn, unga ska inte känna att man behöver flytta till stora städer för att nå framgång. 

- Vi tänker bli årets ungdomskommun i år, bara så ni vet! Deklarerar Eva.
- Inte som ett mål i sig, eller för att vi är "färdiga", utan som ett kvitto att vi är på rätt väg, fortsätter hon.

Vad har du för råd till andra politiker och beslutsfattare som vill öka ungas inflytande undrar moderator Maja Frankel.

– Var ärlig och mena allvar med det ni säger, säger Eva Tjernström.


Är ungt inflytande en förbisedd tillväxtfaktor?

Onsdagen den 26 maj genomför Region Gävleborg en inspirationsdag på tema "Tillväxt genom ökat ungdomsinflytande" i Söderhamn. Syftet är att visa på hur kommuner i vår region kan utvecklas genom att involvera unga mer än vad man gör idag. Intresset för dagen är stort.
 
- Vi hade på känn att intresset skulle vara stort, vi vuxna har börjat förstå att vi behöver ge unga reellt inflytande för att göra Gävleborg attraktivt, säger projektledare Therese Metz. Med reellt inflytande menas just det — makt att bestämma i alla frågor som rör unga Gävleborgare. Precis som både Barnkonventionen och den nationella ungdomspolitiken också syftar till.

En av föreläsarna är Kjell Lillestol från Porsgrunn Kommun i Norge som arbetat strategiskt med ungas inflytande i över 20 år. Där har man sett en rad effekter som även Gävleborg skulle må bra av - ökad inflyttning, högre valdeltagande, fler unga politiker och fler unga aktiva i föreningar.
- Detta är en långsiktig process som handlar om att ge barn och unga ansvar för vårat gemensamma samhälle, säger Kjell.

Under dagen deltar 150 politiker, tjänstemän och unga. På schemat står föreläsningar, och workshops — unga och vuxna ska tillsammans komma fram till vad nästa steg är i respektive kommun. Förhoppningen är att dagen ska leda till fler aktiviteter i de kommuner där man inte riktigt kommit igång med ungdomsinflytande-arbetet ännu. Dagen är en del i Region Gävleborg och Landstinget Gävleborgs projekt Ungas Inflytande


RSS 2.0