Modighetsrecept till Monica Olsson, Nordanstig (s)


Monica Olsson, 55 år och socialdemokratiskt kommunalråd i Nordanstig tycker att det är viktigt att få med ungas åsikter i så mycket mer än "bara fritidsgårdsfrågor", därför deltar hon i utmaningen. Hon har skuggats av Micaela Nordin och Joar Ekenstaf och nedan lämnar de över sina uppdrag till Monica som handlar om att bli mer känd bland de unga i Nordanstig!

Behov
Under vår skuggning upptäckte vi att ungdomarna i Nordanstig inte riktigt kände till Monica och att de inte visste vart de skulle vända sig om de ville påverka i någon fråga. Behovet är alltså att Monica måste synas mer bland ungdomar samt visa för ungdomar hur man kan påverka i kommunen.

Uppdrag
Utifrån behoven tror vi att Monica och ungdomarna i kommunen skulle gynnas av att Monica besöker skolor. Där bör Monica förklara hur kommunen fungerar samt idégenerera, om hur läget i kommunen kan förbättras, med elever på en/flera lektioner.

Syfte
Efter utfört uppdrag tror vi att ungdomarna kommer känna till Monica bättre och ha större förtroende för henne. Under uppdraget så får även elever chans att få fram sina idéer och tankar vilket uppfyller ett av behoven. Vi tror det är ett bra sett att lära känna varandra mer.

Kriterier som ska uppfyllas för att uppdraget ska anses genomfört (och kunna godkännas av juryn): Besöka minst 4 olika klasser i årskurs 6 där Monica berättar och informerar om kommunen och hur man kan påverkar (högst 25 min, vi tror inte eleverna orkar lyssna längre än så). Efter det ska hon sitta och idégenerera med eleverna samt äta lunch med dem. Om idéer och förslag läggs fram är det viktigt att Monica hjälper eleverna att få fram sina åsikter till kommunen och involverar dem i beslutsprocessen - ringa upp/maila/sms:a och bjuda in till möten där idéerna/förslagen tas upp. Om beslut tas om att inte anta förslagen är det viktigt att Monica ringer upp/mailar och förklarar vad som inte funkar och varför förslaget inte antas.
För att erhålla titeln ”Världens modigaste politiker” ska Monica utföra dessa punkter
• Besöka fyra olika klasser i årskurs 6 innan 20 oktober 2011 (vi föreslår september).
• Informera om hur kommunen fungerar
• Hur man kan gå med i ungdomsrådet.
• Berätta om hur man kan påverka i kommunen t.ex. hur man skickar ett medborgarförslag.
• Viktigt att låta ungdomarna få reda på vad Monica gör med deras idéer och tankar.
• Göra en övning där man idégenerar med elever så man får fram vad ungdomarna tycker i olika frågor.
• För att alla elever ska ha en chans att säga vad de tycker så borde detta uppdrag upprepas varje år.
Monica ska äta lunch med eleverna i samband med besöket.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0