"Jag tänker på ett nytt sätt nu"

Inger Källgren Sawela, oppositionsråd för Moderaterna i Gävle Kommun, menar att projektet har gett henne ett helt nytt sätt att tänka. Hon fick flera uppdrag av sina agenter Simon Hedlund & Amanda Holm. Bland annat tyckte de att hon behövde synas mer bland medborgarna, genom att synas på gator och torg och i media. De gav henne också i uppdrag att skaffa sig ett ungdomsnätverk för att få bättre kunskap och förståelse för unga. De ville också att Inger skulle arrangera ett möte mellan unga och de politiker som är gruppledare i kommunfullmäktige.

Inger har gett sig an uppdragen med stort engagemang. Hon säger själv att hon förändrat sitt sätt att tänka under projektets gång och försöker involvera ungdomsperspektivet hela tiden i sitt uppdrag. Hon har också blivit uppmärksam på de fördomar om människor hon bär på, och hur hon ska hantera dessa."Skam den som ger sig!"

Nu börjar presentationerna av uppdragen och hur det har gått.

Först ut är Magnus Svensson, kommunstyrelse- och regionstyrelseledamot (c) från Söderhamn. Magnus har coachats av Dalia Rahim och Viktor Bergström. De gav Magnus i uppdrag att arrangera en mötesplats mellan unga och politiker, ett arrangemang de kallade "Isbrytaren". 

Isbrytaren innehöll flera olika lekar och spel som skulle samla politiker och unga i Söderhamn, och genom mötet minska klyftan mellan dem. Magnus fick inte riktigt till arrangemanget, framförallt då ett stort liknande arrangemang redan var planerat. I sista stund fick han dock ny support av sina agenter och formade upp uppdraget till ett LAN-party där unga och politiker skulle spela tillsammans.

Magnus fick med sig närmare tio politiker till arrangemanget som skedde på fritidsgården Verkstäderna i Söderhamn, kvällen och natten mot lördagen.

 "Skam den som ger sig, och det här är ett hellyckat projekt!" Sammanfattar Magnus projektet med.
FINAL: Världens modigaste politiker!

Idag gäller det, världens modigaste politiker ska koras!

Unga ska vara en reell del av samhällsutvecklingen, lokalt och regionalt, enligt både det regionala utvecklingsprogrammet, Barnkonventionen, Mänskliga Rättigheterna och Folkhälsomålen.

Därför har vi låtit tio unga skugga och coacha fem politiker, för vi tror att politiker måste vara nytänkande, kreativa och framförallt modiga för att involvera unga i utvecklingen.

Idag koras vinnaren i spegelsalen i Gävle Stadshus!


Arrangemanget börjar såklart med några lära-känna-varandra-övningar i sann Framtidsboxen-anda.

Inger redovisar sina uppdrag, och tackar sina agenter!

Mina Förändringsagenter - Amanda och Simon!

Tack för en mycket givande och kunskapande tid tillsammans med er.

Om ni bara kunde förstå hur ni och hela projektarbetet har påverkat mig som politiker på den kommunala nivån.

På varje möte och sammanträde tänker jag ”ungdomsperspektivet”.

Jag har blivit en bättre lyssnare och jag tänker verkligen på att inte ha förutfattade meningar om någon och inte ha dolda fördomar. Jag tänker till innan jag uttalar min mening.

Jag har träffat så många ungdomar under mina uppdrag och varje gång har det gett mig ny inspiration. Det har varit givande möten. Och jag känner att jag har haft mycket att tillföra och inspirera om demokrati och delaktighet.

Mitt ungdomsnätverk är igång och det finns ett stort intresse att vara med. Och jag kommer att ha ungdomsargument med mig i flera av kommunstyrelsens frågor. Hoppas att detta arbete kommer att fortsätta, kanske även växa.

Jag anser att mina uppdrag är fullgjorda. Kommer att presentera uppdragen var för sig.

De Kommunala Mål och ramar som Kommunfullmäktige behandlade i juni månad, har jag inte formulerat om. Men nu lägger vi förslag till budget 2012, utifrån dessa och där tänker jag formulera texten så att den går att förstå, även om man ej är politiker och van att läsa det ”fikon språket.

Jag har utöver mina uppdrag lyft frågan om ungdomars inflytande över den regionala utvecklingen i Regionstyrelsen, Region Gävleborg. Och där finns nu ungdomarna med i RUS. (Regional Utvecklings Strategi)

Vidare så kommer SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, att ha ett särskilt område med Ungdomar och demokrati, som fokus område, under mandatperioden. Jag kommer att tala om detta på SKL;s kongress i november.

Känner ni att jag är påverkad av era idéer och er inspiration? 

Tack för all hjälp.
Och stor lycka i livet. 

Med vänlig hälsning
Inger KällgrenSawela
Möjliggörare


Malins projekt sprider sig i kommunen

"Uppdraget Speakers Corner i Ljusdal har smittat av sig och metoden testas i skarpt läge med en hyperaktuell fråga. Fem partirepresentanter har planerat att testa modellen i tre kommundelar nu på fredag. Se artikel från Ljusdals Posten: http://helahalsingland.se/ljusdal/jarvso/1.4013847-tyck-till-om-stenegard-pa-fredag
Jag gör helt enkelt tummen upp!"

Med vänlig hälsning
MALIN ÄNGERÅ (S)
Ordförande Utbildningsnämnden

Isbrytarprojektet - klart!

Som en av de 5 ”Möjliggörarna” i tävlingen världens modigaste politiker fick jag ett uppdrag som hete Isbrytaren. Det var en idé om att bygga en bro mellan ungdomar och Politiker. För att klara det uppdraget fick jag goda idéer av mina förändringsagenter Dalia och Viktor.
Så i fredags hade jag ett LAN-party på Verkstäderna i Söderhamn. Vi var ett gäng politiker (6st) som kom och ett stort antal ungdomar (50-60st). Att vi kom till dem och ställde upp på en aktivitet som de gillar skapade en bra grund att stå på för att samtala om allt möjligt.

Utöver LAN-spel så hade vi traditionella brädspel och sköna soffor att sitta och snacka i. Många tankar och idéer flödade. Det var en perfekt kväll :-) Vi politiker som var där kom runt 18:00 och jag lämnade platsen 00:30. Ungdomarna fortsatte fram till lördag em.

Det fungerade verkligen som en isbrytare, isen smälte och många trevliga samtal blev det underkvällen. Vi pratade även sista timmen om att göra något liknande igen, ungdomarna tyckte att vi skulle göra det minst en gång per år och vem vet så kanske det blir.

Utöver all roliga samtal så lärde jag mig även spela LAN, även om jag fick vara nöjd om jag levde mer än ett par minuter åt gången :-)

För den som vill läsa mer reflektioner och mer om de samtal som var under kvällen kan gå vidare till min blogg http://soderhamnsmagnus.blogspot.com/

Ha det bäst!!

Magnus, under modighetsträning av Förändringsagenterna Dalia Rahim & Simon Bergström

Unga i Hofors arrangerar välgörenhetskonsert!

Kolla - unga i Hofors arrangerar välgörenhetskonsert till förmån för världen barn.


Malin ger sig ut på ett sista uppdrag

Om en liten stund ska jag bege mig ut på den sista Speakers Corner (SC) i Ljusdal. Jag har arrangerat tre speakers corners och jag har haft stort stöd av mina förändringsagenter som har varit bollplank för mina ideér.

Jag valde att inte använda talarstol, då det ställer ett krav på medborgare som kanske inte är så bekväm att kliva upp i talarstolen. Jag har lyckats få med mig ett rejält gäng med politiker från flera olika partier och det har varit väldigt bra. Konkret så går vi fram till människor och börjar med ett "Hej, får vi presentera oss för dig?". Sedan fyller vi på med information om förändringsagenternas uppdrag till mig och att vi är ute och beskriver hur en kommun styrs politiskt, skillnad på majoritet och opposition samt vilka vi är och vart i den politiskt styrda kommunen vi har uppdrag.

Det har varit nyttigt och roligt att utföra det här tre aktiviteterna och de politiker som har valt att följa med har upplevt det som givande och positivt. Samarbetet har varit föredömligt! Ikväll kommer jag att finnas utanför Coop Extra tillsammans med Lászlò Gönczi, Annelie Wallberg och Jenny Breslin. Medborgarnas raka feedback är toppen att få till sig och vi har bevittnat att förändringsagenternas upplevelse om att politiker inte är fullt så kända, var dagens sanning! Men fortsätter vi med detta så kommer det snart att tillhöra historia - för i Ljusdal är snart alla politiker kända för kommunmedlemmarna!


Malin Ängerå, ordförande utbildningsnämnen i Ljusdal - just nu under modighetsträning av Ellen Nilsson & Jonatan Nordh.


Roger planerar efter projekttiden

Jag vaknade i morse av ett väldans kacklande ute i trädgården. Therese - är du säker på att det var två hönor jag fick av dig? Nu visade det sig dock vara en sparvhök som intagit en kaja, vars familj nu utgjorde ett svart täcke på en i övrigt klarblå himmel.

Nu blev det lite extra tid att planera för en spännande och händelserik vecka. Fick en kul inbjudan att delta på en samhällslektion i årskurs 8 på Solängsskolan. Deras uppgift är att presentera förutsättningar för ett framtida attraktivt Gävle. Med utgångspunkt från kartor, översiktsplan och etableringsområden ska man presentera plats för en ny industrietablering. En fantastisk möjlighet att få lyssna och mötas kring ämnen som vi alla berörs av. En möjlighet att bredda mitt perspektiv och utbyte av tankar.

På fredag följer Maria och Manno mig för sista gången. Jag har en andra lektion med min fadderklass på Vasaskolan. Min utmaning den här gången är att få klassen mer aktiv. Ska tänka ut några mariga gruppuppgifter. Dessutom kommer Mosa, som är projektledare för Ungdomens Miljöting, som äger rum i Hudiskvall denna månad, att följa med. Vi ska försöka få till en kort turné till åtminstone några gymnasieklasser och locka elever att delta på en kreativ och rolig helg.

I november är det nya möten på Thoren Business school och Polhemskolan. Nu har jag också fått en efterföljare till Maria och Manno som kommer följa mig några dagar under hösten. Det är härligt att få känna sig ung på nytt!!!

Ha en fortsatt härlig höst. Det är bara 10 dagar kvar tills vi ses!

Roger


Välkomna på finalen den 20:e oktober!Det börjar dra ihop sig till final!

ANMÄL DIG PÅ: www.regiongavleborg.se/modigast

Magnus tar fart med en ny idé!

Skrev lite igår om ” Isbrytarprojektet” och om det problem jag hade haft med att klara utmaningen. Skrev också skam den som ger sig. Idag har det givit utdelning att ej ge sig för tidigt. Det kommer att bli ett LAN party på Verkstäderna (plats för ungdomar i Söderhamn) med ungdomar och politiker. Fredag den 14 oktober kl. 1800-2400, sen fortsätter ungdomarna ett gäng timmar till. Kommer att bli oerhört skoj. En av de spännande sakerna är att vi som förtroendevalda kommer att möta ungdomarna på deras hemma arena och förhoppningsvis så kommer det att bryta isen och bra samtal kommer att komma till,

Att få ungdomar till LAN partyt känns som den enklare delen, så ikväll skickade jag detta mail till kommunstyrelsen i Söderhamn. På mindre en 1 timme så är vi nu tre förtroendevalda, då känns det ännu bättre :-)


"Hej KS + Ks ersättar,
Skriver till er här för att höra ert intresse om en sak.

Som ni vet så är jag med i tävlingen ”världens modigaste politiker” jag har i den tävlingen fått ett uppdrag av ungdomarna att agera Isbrytare. Det vill säga skapa en mötesplats mellan politiker och unga, på ungas villkor. Skall erkänna att detta inte har varit så enkelt.

MEN nu har det lossnat, efter rätt många samtal med några ungdomar. Jag kommer att hålla i ett LAN party.
Datum; 14 oktober
Tid: 1800-2400
Plats verkstäderna

Ungdomarna kommer att fortsätta även på lördagen och söndagen. Det jag har lovat ungdomarna är att det finns många modiga politiker i kommunen som vill vara med på detta, så kolla i kalendrarna och se om ni har möjlighet.

Jag gjorde även en motprestation mot ungdomarna, det är att vi kommer att ha ett gäng traditionella ”brädspel” där man i lugn och ro kan sitta ner och prata med ungdomarna i deras säkra miljö om hur de ser på kommunen och framtiden. Jag ville skapa plats dör den informella dialogen.

Det jag vet är att det blir många ungdomar och JAG har satt upp det personliga målet att minst 10 förtroendevalda kommer att vara med. Så anmäl er till mig."

Måste bara återigen Tacka Dalia och Viktor som är de förändringsagenter som jag har bollat med. Men även personalen på verkstäderna har varit otroligt hjälpsam, de är väldigt måna om att hitta kontaktytor mellan unga och politiker. Ungdomslyftet är bra!

Magnus, under modighetsträning av Dalia Rahim & Viktor Bergström


Inger bjuder in till nätverksträff för unga

Ett av Ingers uppdrag är att bjuda in unga att ingå i ett nätverk som ska jobba närmare henne. Så här ser inbjudan ut som hon skickat ut till unga i Gävle.

Välkomna till mitt NÄTVERK för och med Ungdomar!!

 Vi träffas alltid hos mig på Stadshuset i Gävle.

Anmäl er i receptionen.

Första träffen är onsdagen den 5 oktober 2011

Kl. 14.00- 15.30


Andra träffen är o
nsdagen den 30 november 2011

Kl. 14.00- 15.30

Ni kommer att få Kommunstyrelsens handlingar tillsända er.

Och vi kommer tillsammans att gå igenom dessa och leta ungdomsperspektivet och se vilka frågor som berör just ungdomar.

Sen har ni och jag möjlighet att initiera/väcka nya frågor som är av stort intresse för gruppen.

Varmt välkomna! 

Inger

inger.kallgrensawela@gavle.se 070- 414 19 84 


Magnus: Skam den som ger sig...

I tävlingen ”Världens modigaste politiker” fick jag ett uppdrag att genomföra ett arrangemna/ en aktivitet där unga och politiker ska skapa en kontaktyta mellan varandra. Mycket lovvärt uppdrag och till en början kändes inte detta som det skulle vara så svårt att fixa…. Men problemen hoppade sig. Jag testade två olika möjligheter tävlingar som bägge gick i sank. Känner en del stress, tycker ju inte om att misslyckas med saker som jag tagit på mig.

Nu är inte ett misslyckande det värsta som kan ske, man lär sig även av dem. Men man blir frustrerad och funderar i andra tankebanor och det var det som hände ikväll…

Skickade en lägesrapport till mina två underbara förändringsagenter ikväll och förklarade läget. Fick positivt gensvar, de kom med förslaget varför inte göra en LAN aktivitet. Så nu är jag taggad till 100% igen.

Då återstår det lite saker att göra. 1. Lära mig vad LAN är, 2. hitta en lämplig lokal, 3. Hitta ett bra datum och slutligen, 5. bjuda in ungdomar och förtroendevalda till denna aktivitet innan den 20:e oktober.

Men som i allt annat här i livet, vare sig det är politik, vardagsliv eller utmaningar skall man aldrig ge upp – skam den som ger sig. Finns det en tänkbar väg eller en nål i en höstack att hitta en lösning på utmaningen då skall man ta den.

När målet är så pass viktigt som att hitta en kontaktyta mellan unga och förtroendevalda så får man ge det där lite extra och ta tag i det ännu en gång. Denna gång skall det lyckas!!

Syns på LAN partyt :-)

Magnus Svensson, under modighetsträning av Dalia Rahim & Viktor Bergström


"Men det är ju du som lyssnat på oss!"

Fredag och redan slut på ännu en arbetsvecka med många spännande möten med människor i olika åldrar. Jag har den här veckan besökt två av kommunens skolor för att prata demokrati med eleverna. Det har varit härligt att få träffa alla dessa unga kloka elever och höra deras åsikter om vad som är viktigt i livet. Mitt uppdrag handlar ju om att besöka minst tre klasser i årskurs 6.Den 13 september gjorde jag mitt första besök hos  klass 6 på Gnarps skola,ett besök som jag tyckte gick riktigt bra och där många viktiga frågor fördes fram av eleverna. Joar och Micaela skuggade mig den dagen, jag hade även med mig vår nya ungdomssamordnare Patrik och även vår ”gamla” Kikki.Tyckte att det var viktigt att eleverna fick träffa Patrik.

I tisdags var jag till en av kommunens mindre skolor och träffade eleverna i en 4-6:a. Ett besök som blev lite annorlunda än det i Gnarp eftersom det även var yngre elever med. Men även där blev träffen lyckad och vi hade bland annat en diskussion om skillnaden på demokrati och diktatur.

Gårdagen ägnades åt en träff med två klasser i årskurs 6 på Bergsjö centralskola, båda klasserna tillsammans.  Det blev ett otroligt bra besök. Alla elever satt alldeles knäpp tysta när jag pratade om värdet av att leva i ett demokratiskt land  och hur viktigt det är att alltid värna våra demokrati.  Eleverna visade ett stort intresse  när jag berättade om hur de kan vara med och påverka.Det visade sig att de inte har något klassråd men att nu ska de se till att komma igång med det. Vi bestämde också att eleverna ska komma på besök i kommunhuset någon gång under läsåret.HT:s lokalreporter var med på träffen.

Under de dagar jag varit ute bland eleverna har jag fått ta del av vad de tycker är viktigt på skolan och i samhället. Det handlar inte endast om mer saker till skolan utan om vägbeslysning,skolskjutsar,ungdomsdagar och en hel del annat.

Det har varit positiva träffar och igår när tackade för att jag fick komma på besök och att eleverna lyssnat på mig sa en av eleverna ” Men det är ju du som har lyssnat på oss”. Då blev jag riktigt rörd.

Monica Olsson, under modighetsträning av Joar Ekenstaf & Micaela Nordin


Inger Källgren Sawela skriver motion om unga

Inger Källgren Sawela har skrivit en motion om ungas möjligheter att påverka till kommunfullmäktige i Gävle. Den godkändes av hennes grupp i fullmäktige och ska nu tas upp inför hela fullmäktige. Så här ser motionen ut:

Gävle 2001- 09- 22 Motion till kommunfullmäktige i Gävle Kommun

Medborgardialog för och med ungdomar

Att engagera sig i ungdomar och för ungdomar gör skillnad. Det är viktigt att en kommun som Gävle ständigt har en dialog med kommunens ungdomar. Och att ungdomarna blir delaktiga på ett mer påtagligt sätt.

Jag har under ett halvt år deltagit i ett projekt ”Modiga politiker” och jag har blivit varse att vi inte tagit detta på allvar och tillräckligt prioriterat denna grupp. Gruppen ungdomar står långt från vår kommunpolitik.

I Gävle finns ett Ungdomsråd och det är igång. Även där behöver ungdomarna stöd från oss politiker, för att dom ska vara insatta i vad som händer i kommunen. Jag anser att ungdomsrådet ska fungera på samma sätt som våra övriga råd. Med regelrätta sammanträden med information i aktuella frågor, att få möjlighet att remissvara och få ersättning för den tid som ungdomarna lägger ned och deltar i det kommunal politiska arbetet.

Min vision är att alla ungdomar ska ha samma möjligheter som vuxna att forma sin vardag där de bor. I hela kommunen, i staden eller den stadsdel där dom har sin vardag.

Mitt mål är att kommunen ska starta upp arbetet med medborgardialog för och med ungdomar, som utgår från ett medborgarperspektiv på ungdomars villkor och som ger ungdomar samma möjligheter som andra grupper att vara delaktiga i en kommun. Som till exempel pensionärer, funktionshindrade m.fl.

Jag yrkar därför: 

att Gävle Kommun anordnar medborgardialog för ungdomar minst 2 gånger om året

att Gävle Kommun styr upp Ungdomsrådets verksamhet och att det fungerar som våra övriga råd.

Inger KällgrenSawela (M)


Om Malins uppdrag i lokalradion

Malin Ängerå har fått med sig en hel organisation i sitt arbete och inför sina Speakers Corner deltog hon i lokalradion.

RSS 2.0