Ring snart!



Vi som arrangerat den här utbildningen tackar nu för oss och hoppas att ni ringer snart så vi får höra hur det går! Vi vill gärna komma till era skolor/ungdomsråd och hjälpa till också!

Ses och hörs!

Jonas Eriksson, processledare:
073 – 2422400, [email protected] www.facebook.com/jonase

Lovisa Mickelsson, Ungdomsstrateg Ljusdal
073 – 2754924, [email protected]

Therese Metz, projektledare Region Gävleborg
070 – 414 22 08, [email protected]

 


Adda varandra på Facebook!



Här är namn på alla som var på utbildningen så vi kan adda varandra på Facebook:

Ledare:
Therese Metz
Jonas Eriksson
Lovisa Mickelsson

Föreläsare:
Mosa Alasaly
Jens Lestrade
Jennifer Söderström
Martin Warg

Artist:
Hanna Mia Brekkan

Deltagare:
Wilma Kaskela, Hofors
Jennifer Tjernell, Hofors
Daniel Wallberg, Los
Fredric Bergström, Slotte
Lisa Jungqvist, Skara
Ellen Rangsjö, Skara
Isabella Karlsson, Skara
Olle Linder, Ockelbo
Emma Olsson, Ockelbo
Katrin Åkerlund, Ockelbo
Hanna Gustafsson, Vara
Daniel Eriksson, Los
Daniel Eliasson, Ljusdal
Elida Thunell, Järvsö
Evelina Eriksson, Färila
Linn Blomgren, Färila
Sanna Mårtensson, Korskrogen
Olina Örhn, Järvsö
Lina Nyberg, Tallåsen
Sofie Eriksson, Ljusdal
Johanna Bakke, Järvsö
Lies van Lare, Skara
Matilda Arvidsson, Skara
Lovisa Persson, Los


Det går fort när man har roligt...



Så fort att helgen och utbildningen faktiskt är slut nu. Bara lite utvärdering kvar... så vi som jobbat med utbildningen vet hur vi ska göra nästa gång!

Vi använder Värdeskaparnas verktyg Incito för att utvärdera våra aktiviteter. 


Unga SKA HA inflytande i alla frågor som rör dem!

Inflytande = möjlighet att påverka (Svenska Akademins Ordlista)

I Sverige finns massor av dokument som kommuner ska jobba efter, som säger att unga ska kunna påverka i alla frågor som rör dem. Vilka frågor rör dem inte då, kan man ju fundera på då. I det här gänget kommer de fram till att nog alla frågor rör unga.

Några av de dokument som säger att unga ska ha inflytande är:

Nationella Ungdomspolitiken

Barnkonventionen, artikel 12

Folhälsomålen, mål 1

Regionala Utvecklingsprogrammet och regionala strategin för Barn och Unga

Det är alltså inte frivilligt att jobba med att unga ska kunna påverka sin vardag – det ska göras!

I Sverige är det integrations- och jämställdshetsdepartementet som ansvarar för ungdomspolitiken, myndigheten Ungdomsstyrelsen är utföraren.  


Drömmen: I Hofors ska unga jobba för unga!



Jennifer och Wilma går på Hagaskolan i Hofors. De har många idéer de vill genomföra – bland annat vill de att unga ska anställas på ungdomsfiket som ska öppna i Hofors.

 - Vi ska träffa vårat kommunalråd Maja och prata om det, säger Jennifer.

De vill också jobba för fräschare toaletter i skolan. Det tänker de ta upp med sin rektor.


miniWORLD CUP i Ljusdal!



Evelina, Linn, Sanna och Olina går på Färila skola. De tänker jobba för att få miniWORLD CUP i bandy till Ljusdal.

- Det kan ju locka fler turister och ge mer pengar till kommunen. Men det behövs ju en bandyhall så vi ska träffa Marit (kommunalrådet) och prata ihop oss med henne om det.

- Vi vill också få till ett ungdomsfik och aktiviteter för bättre sammanhållning i skolan. Det tänker vi driva i ungdomsrådet, men vi ska fixa ett möte med rektorn också, fortsätter tjejerna som verkar vara fulla av energi och idéer!


Mindre rasism i Los!



Daniel, Daniel och Lovisa från Los skola vill jobba med att minska rasismen.

- Vi tror det är jätteviktigt, säger de.

Sen vill de också se till att det ska gå och boka bussar och taxi via sms så att bussarna slipper gå tomma. Det är ju både miljövänligare och mer ekonomiskt, resonerar de. Nästa steg för dem är att träffa kommunalrådet Sören och prata mer om sina planer. De har redan bjudit in Sören till skolan och ska bjuda honom på lunch.


STURE ska bli som FN!



Isabella, Ellen, Lies, Hanna, Lisa och Matilda jobbar i både gymnasiets elevråd och kommunens ungdomsråd, STURE. De ska dels bestämma träff med Jonas Ahlström som är projektledare för bygget av ungdomshuset, så att de får vara med i processen kring ungdomshuset. De ska också fixa en brevlåda o pr-material till Sture.
- Sture ska bli som FN, det ska liksom alltid finnas där! Vi behöver prata med kommunen och få stöd för att det vi måste göra, säger Lisa i talarstolen.


Tapetsera Öjeskolans skåp!



Elida, Johanna och Ella går på Öjeskolan, de har massor av idéer. Dels tycker de att det är ett problem att Sverigedemokraterna vann skolvalet på Öjeskolan, det ska de och kommunalrådet Marit prata mer om.

De vill också hitta på en massa roliga aktiviteter för att öka sammanhållningen på skolan. Till det behöver de pengar, de behöver marknadsföra sig och hjälp och engagemang från lärare och rektorer.

 


Roliga grejer för bättre sammanhållning på Slotte!



Fredric och Sofie sitter i elevrådet på Slottegymnasiet i Ljusdal. De vill göra roliga saker för att visa att elevrådet är aktivt och har vilja och för att det är kul att engagera sig! De vill bland annat ordna en tävling, ”Programkampen”där alla program kan delta och grenarna ska passa olika grupper - sport, kunskap, kultur, musik. Det första steget är att dra ihop ett elevrådsmöte, det har de redan fixat!


Daniel och Lina vill renovera kafeterian



Daniel och Lina går på Stenhamreskolan i Ljusdal. De vill jobba för att renovera kafeterian, det behövs ett schyst ställe där unga kan hänga och umgås. Man vill också införa ett pris till bästa lärare på skolan. De kommer också jobba för att göra en julvecka.För att få se sina idéer bli verklighet behöver de bland annat vilja och mod – vilja för att kämpa vidare, mod för att våga prata med alla vuxna som de behöver samarbeta med.


Från idé till verklighet!



Två dagars utbildning börjar närma sig slutet. Efter sex föreläsningar, två workshops, massor av inspiration och fakta är det dags att gå till handling. Under det sista passet är det dags för idéutveckling med Jonas Eriksson. Jonas är processledare, folkbildare och föreläsare och har jobbat med ungt inflytande i femton år.



Nu kör vi!


Jens: - Allt är möjligt, bli din egen ledare!



Jens L´Estrade är en ung kille från Söderhamn - fotograf, egen företagare, föreläsare och inspiratör! Jens berättar om sin resa från drömmen om att bli som Annika Bengtsson i boken Sprängaren till sitt liv nu som egen företagare och journaliststudent i Sundsvall.

Lev din dröm - allt är möjligt, är Jens ledord!

Deltagarna ger Jens 10 av 10 i betyg. Måste ju vara helt okej, även för honom... tänker vi :-)

Läs mer om Jens på hans egen sida: www.jenslestrade.se

Mosa, en ung ledare!





Mosa Alasaly är 19 år och en ung ledare. Han leder sitt fotbollslag, han jobbar politiskt som ledare, han är projektledare för Nordens största miljökonferens, Miljötinget, han har skrivit ledare i tidningar.

Mosa tror att bra ledare får andra att växa. Om man vill förändra något på sin skola eller kommun så gäller det att puscha sina kompisar så att de växer och vill göra det man vill!

Det är också viktigt att delegera - att se till att andra har uppdrag, som de tycker är roliga! Mosa tror också att ledare behöver vara tydliga - vad vill ni, hur säger ni det, var ska ni?

- Även om ni är unga kan ni göra stor skillnad! Och ni är NU - inte framtiden, inte sen!

Mosa kan ni få tag i på: [email protected] eller 072 - 22 22 056

Vad styr en kommun?

Martin Warg från Sveriges Ungdomsråd berättar om hur en kommun funkar, vilka som styr, vilka lagar som styr en kommun och hur man kan påverka.

Så här kan unga göra, bland annat:

  • Begära ut allmänna handlingar (beslut som politiker och andra tagit!)

  • Överklaga beslut

  • Prata med politiker – de måste lyssna på unga!

  • Vara med på kommunfullmäktigemöten!

  • Lägga medborgarförslag

  • Skapa Facebookgrupp

  • Engagera sig i elevrådet eller ungdomsrådet eller en förening


Allt för elevråd - Guiden av SECO



Jennifer Söderström jobbar för SECO, som är Sveriges Elevråds och elevkårers centralorganisation. Seco jobbar med att utbilda elevråd och peppa dem att göra saker som är bra för dem och andra unga. Man har bland annat tagit fram en del böcker – till exempel boken ”Goda råd för unga ledare”.

En annan bok är Guiden – Guiden tar upp exempel på social verksamhet, ekonomisk verksamhet, kulturell verksamhet och politisk verksamhet som elevråd kan jobba med.


Berömmelsebok, skrytvägg, cred!




Ja, alla behöver vi ju lite cred när vi jobbar hårt och gjort bra grejer. Hanna Mia Brekkan tycker att alla som jobbar i föreningar, elevråd eller ungdomsråd borde ha en berömmelsebok – en bok där man skriver upp allt som man gör som är så bra att man nog blir berömd. Schyst!

Skrytvägg kan vara ett annat sätt – en tavla i skolan där man kan skriva upp allt man gör som man är stolt över. Helt rätt tycker vi! Fler skrytväggar!


Middag, mingel och Hanna Mia Brekkan!

Efter en lång och innehållsrik dag är en fin middag och härlig musik som pricken över i:et!

Hanna Mia Brekkan är 19 år, bor i Stockholm, engagerad i flera föreningar och brinner för demokratiutveckling. Sen är hon en grym sångerska också!

Vi och de andra gästerna på Stadt i Ljusdal får lyssna på hennes vackra toner på svenska, engelska, isländska och spanska. Innan kvällen är slut blev det gästspel från publiken också - både Fredric från Ljusdal och Hanna från Skara delar med sig av sköna toner!

Härlig, mysig och skön avslutning på effektiv och spännande dag!


Martin - vad är Sveriges Ungdomsråd?



Martin Warg jobbar som medlemsombudsman i Sveriges Ungdomsråd. Vi kollar med honom vad det innebär:

Martin - vad är Sveriges Ungdomsråd?
En nationell samarbetsorganisation som är tillför att utbilda unga i demokrati och samhällsfrågor.

Vad gör du där?
Jag reser runt och träffar unga och hjälper dem skapa bra verksamhet, se till att de engagerar sig mer i ungdomsrådet, blir fler - hjälper dem skriva insändare, hålla debatter eller så. Jag gör egentligen de medlemmarna vill att jag ska göra, jag är en medlemsombundsman!

Vad skulle du vilja säga till unga Gävleborgare?
Kanske att de ska försöka sträva efter att kommunicera med vuxna, politiker eller andra som bestämmer över deras vardag. Aldrig sluta att försöka få det bättre för sig själv och sina medmänniskor. Jag tror det är bra att försöka skapa mötesplatser där unga och vuxna kan träffas - där ungdomsråd eller andra kan jobba för att påverka.

Är Ungdomsråd en bra grej? Varför då i så fall?
Ja, det är en bra grej! Egentligen är ju alla mötesplatser där unga och sånna som kanske kan bestämma lite mer än unga, kan träffas. Men ungdomsråd kan ju ofta ge en möjlighet till utbildning, koll på läget och kontakter med dem som bestämmer.

Om man vill ha hjälp av Martin kan man maila honom: [email protected] eller ringa: 0765-70 66 35 eller läs mer på www.sverigesungdomsrad.se

Hej Fredric, vem är du?



Fredric Bergström är 18 år, går 3:an på Estetiska programmet med inriktning musik. Han är född och uppvuxen i Ljusdal. På fritiden spelar han och lyssnar på musik. Fredric håller på och lär sig spela fiol, utöver det spelar han gitarr, bas, trummor, saxofon och munspel. Han tycker det är mysigt med jul snart men lite drygt med all hets kring julpynt och konsumtion.

Varför går du den här utbildningen?
Jag tänkte nog varför inte, den kostade ju inget - och istället för en till dag i skolan liksom... något borde man ju lära sig!

Vad tänker du efter idag?
Att det skulle vara kul att göra något. Det går ju att skapa någon förändring, det känns lite närmare.

Hur engagerar du dig?
Jag sitter i elevrådsstyrelsen på Slottegymnasiet, men vi har inte riktigt kommit igång än. Vi har skissat på idéer - bland annat Mångkamp - en tävling med massor av grenar, kultur, sport, kunskap.
Jag var politiskt aktiv förr men det känns inte som att det fungerar, jag har kanske tappat tron på politik. Det kanske inte är samhällsförändringsarbete som gör en lycklig... det kanske är mer sånt man gör för en själv? Det viktiga kanske är att må bra och vara lycklig i det samhälle som är, oavsett hur det är?

Nu ska vi snart lyssna på Hanna-Mia Brekkan, hur tror det blir?
Det ska bli kul! Det lät bra på soundchecket!

Unga från Los fixar möte med rektorn och kommunalrådet



Evelina, Linn, Olina, Sanna och Madde fångade upp Marit Holmstrand på Förvaltningshuset och ställde lite frågor. Bland annat funderade de på hur det gick med badhuset i Färila, det skulle ju bli ett Äventyrsbad men blev bara en rust?

Marit förklarade att pengarna tyvärr inte räckte för Ävenrtyrsbad, men att man hade tänkt på det ändå när man rustade så om kommunen får råd så är det nu förberett för Äventyrsutbyggnaden.

Det tyckte tjejerna lät vettigt. De vill också gärna visa upp sin skola och tror att deras rektor Lena och Marit kanske skulle behöva träffas. Därför bjöd de in Marit till sin skola. Marit var väldigt positiv och ville gärna komma.

- Hon var jättetrevlig och positiv, säger Olina.

Läs mer om Marits arbete som kommunalråd.


Ockelbos högstadieskola ska rustas!



Katrina, Emma och Olle träffar sitt kommunalråd Magnus Jonsson ganska ofta.

- Vi ser honom ju på torget hela tiden typ, säger Olle.

De vill ändå ringa och kolla med honom hur politikerna tänkte när man bestämde att man skulle rusta Ockelbos högstadieskola, Perslunda. Olle, Katrina och Emma funderar på om man inte lika gärna kunde ha byggt nytt.

- Också tänkte vi säga att vi är stolta över vår skolmat, skolmatsal - och Ockelbo 300 såklart, skrattar gänget.
Magnus Jonsson berättade att man har resurser nu för att rusta skolan och då vill man göra det. Man vill inte bygga nytt eftersom det är en gammal fin byggnad som ändå funkar bra.

Kommunalrådet Sören ska till Öjeskolan på lunchdejt

Ella, Johanna och Elida går på Öjeskolan i Järvsö. De ringde upp sitt kommunalråd Sören Görgård och bjöd in honom på lunchdejt på Öjeskolan.

- Han sa att han ville jättegärna komma, han tyckte ungdomsstrategen Lovisa skulle boka en dag som passade oss alla, säger Ella som ringde.

- Marit var också jätteintresserade, hon tyckte det var jätteallvarligt att det finns rasism på våran skola, säger Elida som hade ett möte med Ljusdals andra kommunalråd, Marit Holmstrand.

Hofors ska få ett ungdomsfik!



Wilma och Jennifer ringde sitt kommunalråd Marie-Louise Dangardt för att få en bättre kontakt och kolla hur hon tänker kring ungdomsfik i Hofors. De passade på att berätta för henne om allt som är bra med Hofors: Superbra kulturskola och bmx-hall, massor av fina bad och annat bra.

De pratade även om sina tankar om ett ungdomsfik i Hofors, och det blev nästan en repris på Skaras upplevelse - Hofors ska få ett ungdomsfik! Entré ungdom heter verksamheten som snart ska starta, där ska det finns både möjligheter för unga att påverka och ett ungdomsfik.

Wilma och Jennifer hoppas att de får vara med och påverka i det arbetet.

Skaras unga ska få ett ungdomshus!



I sex år har de kämpat - skissat på planer, pratat med politiker, engagerat andra unga, jobbat i ungdomsrådet - allt för att få ett ungdomshus där unga i alla åldrar kan hänga och utöva alla sorters kultur. Nu är det klart - de ringde kommunalrådet för att fråga hur det går med planerna:

- Det är redan klart, beslutet är taget, vi håller på flyttar verksamhet från huset och arkitekt har kollat på lokalerna, sa kommunalrådet Charlotte Nordström till Stures ordförande Ellen Rangsjö.

Glädjetjuten var öronbedövande när Ellen berättade!

Nu ska Sture träffa projektledaren för projektet för att se till att det blir som de vill. Wow - grattis säger Gävleborg såklart!

Dags att ringa sitt kommunalråd!



Nästan inga på utbildningen vet vem som är kommunalråd i sin egen kommun. Olle, Katrina och Emma från Ockelbo har dock koll på att Magnus Jonsson är deras kommunalråd.

Barnkonventionen säger att barn och unga har rätt att påverka i alla frågor som rör dem. Bland annat därför är det ju såklart då viktigt att kommunalråd och unga har koll på varandra. Därför handlar det här passet om att etablera en bra kontakt med sitt kommunalråd.

Deltagarna pratar om sina visioner om sin kommun, om vad de är stolta över - och också vad de vill förändra och jobba vidare med. Sen är det dags att ringa!

Partiledaröverläggning



Innan resurserna fördelar är det dags för partiledaröverläggning. Det går vilt till! Efter överläggningarna avsattes två partiledare av sina partier. Det är tufft att vara politiker!

- En omgång till! Ropar flera av "politikerna" när första mandatperioden är slutspelad. Bra betyg till SKL´s Spelet om Valköping!


Spelet om Valköping!



Efter en massa inspiration var det dags för verkstad - spelet om Valköping! Spelet kommer från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting och har tagits fram för att visa hur kommuner fungerat. Det hela började med att alla deltagare fick ingå i partier, och plugga på respektive partiprogram. Partiernas hjärtefrågor var viktigast att reda ut - avfallshantering, kollektivtrafik och socialtjänst var några av dem.

Efter det var det dags för partiledarnominering - valberedningen i respektive parti fick ett tufft jobb...

I Ljusdal spelar unga roll!



Efter lunch på Stadshotellet i Ljusdal (smarrig lax med limesås, mmm!) pratade Ljusdals ungdomsstrateg Lovisa Mickelsson om hur man jobbar med ungas rättigheter i Ljusdal. Politiker, tjänstemän och unga har tillsammans tagit fram ett Ungdomspolitiskt Handlingsprogram med vision, mål och åtgärder. Programmet revideras varje år, mest aktuellt just nu är om det kommer bli ett allaktivitetshus eller inte i Ljusdal 2011!


Stadens Trevliga Ungdomar Räddar Elever - STURE

Ja, visst är de trevliga - Skaras ungdomsråd Sture som rest hela vägen till Ljusdal för att gå vår utbildning! Känns härligt att de valt att komma ända hit för att hänga med oss! Men så verkar vi ju ha Sveriges ända tvådagars utbildning för elevråd och ungdomsråd. Nice det!

Mer om Skara och Sture kan ni läsa om här: www.skara.se

Nu kör vi!

Processledare Jonas kör igång utbildningen!

Processledare Jonas kör igång utbildningen. Han är skarpare i verkligheten än vad bilden ger intryck av... Just nu är det presentations- och förväntningsrunda. Deltagarna är från Hofors, Ockelbo, Skara, Ljusdal, Färila och Järvsö. Dom jobbar i elevråd och ungdomsråd. De flesta har höga förväntningar på utbildningen - de vill lära sig mycket, få inspiration om hur de kan förändra och hitta många nya vänner. Det här blir en grym helg!


DRIVKRAFT - Nu är det dags igen!

Japp, då var det dags igen! Region Gävleborg arrangerar i helgen den tredje Elevråds- och ungdomsrådsutbildningen för unga. I två dagar ska 40 unga utbildas i ungas rättigheter, möjligheter och hur man påverkar och förändrar i sin skola, eller kommun!

Den här gången samarbetar vi med Ljusdals Kommun och håller till i kommunhuset.

Nedan ser du programmet, välkommen tillbaka imorgon - då kör vi!


Program DRIVKRAFT ungdomsråds- och elevrådsutbildning, 12-13 nov!

FREDAG
10.00-12.30 Fika, presentation och inspirationsföreläsning
12.15-13.30 Lunch på Stadshotellet
13.30-18.30 Workshop – hur påverkar jag i min kommun? Allt om hur unga kan få makt att förändra och hur vi tillsammans kan hitta bra samarbeten för att skapa bra skolor och kommuner för unga!
18.30-21.00 Middag och mingel
21.00-23.00 Helkväll med underhållning, mingel, lekar och idécoach

LÖRDAG
09.15-09.45 Inspirationsföreläsning med Jennifer Söderström
09.45-10.15 Allt om ungas rättigheter, Martin Warg
10.30-12.30 Workshops – unga om hur de jobbar för förändring
12.30-13.30 Lunch
13.30-15.30 Nästa steg – hur ni kan jobba vidare lokalt?
15.30 Avslutning


HEJ DÅ!

Nu har jag slut på blogginlägg och det är dags att säga hej då. Tråkigt. Men vi fortsätter hänga på facebook tycker jag! Och på helahälsingland.se kan ni läsa och se ännu mer om utbildningen! Tack och hej!

HEJ DÅ DELTAGARE!


Evin Tunc, Gävle.

Vad har varit roligast med denna arrangörsbildning?

Att träffa massa nya människor.

Vad är det viktigaste du lärt dig under utbildningen?
Allt, hur man gör när man arrangerar, särskilt marknadsföring.


David Berggren, Gävle.

Vad har varit roligast med denna arrangörsbildning?
Att träffa roligt folk, att lära sig och bli peppad och inspirerad. Det har varit jättetrevligt!

Vad är det viktigaste du lärt dig under utbildningen?
Hur man bygger upp en struktur inför ett arrangemang, med budget och målgrupp och annat.


Camilla Kilström, Edsbyn.

Vad har varit roligast med denna arrangörsbildning?

Att det var ett band som spelade (Billion Dollar Babies), att träffa nytt folk och allt man lärt sig.

Vad är det viktigaste du lärt dig under utbildningen?
Hur man planerar och marknadsför ett arrangemang.

UTVÄRDERING OCH AVSLUTNING.



Så rundades dagen och utbildningen av med utvärdering och lek. Plötsligt blev det tomt på glada och peppade deltagare på Folkhögskolan i Bollnäs. Jag haffade dock tre deltagare innan de åkte och pratade med lite med dem, se det i nästa inlägg!

TECKNINGAR AV ERIK MALM.



Ni minns väl Erik som ritar? Här är lite axplock från vad han ritade i hans block under våra dagar på utbildningen. Jag låter bilderna tala för sig själva, men visst känner ni igen en del?

HEJ THERESE METZ!



Vem är du?

Jag är projektledare på Region Gävleborg.

Hur kan du hjälpa unga arrangörer?

Genom mitt projekt Unga CASH - till din idé! kan man söka 10 000 kronor om man som ung vill arrangera något för unga. Sök pengarna direkt här!

FILM!

Av Björn Grundström, och pyttelite av mig, Ingrid.

Björn Grundström är en skillad kille, bland annat kan han filma och klippa och sånt trixigt. Så då han var en av deltagarna på utbildningen och min kamera kan filma så la vi ihop ett plus ett och så blev det denna film! Fort gick det. Denna film får ni gärna kolla på tusen gånger om och om igen tills imorgon kväll då jag kan uppdatera på nytt. Nu måste jag nämligen ge upp då jag är alldeles febrig och ska upp tidigt imorgon. Men på detta vis har vi ju kvar det roliga ett tag!
Kolla också in Björns egna företag och hemsida här!

Uppdatering: Nu ska filmen gå att titta på!

KOM TILLBAKA!

Nu har alla lämnat Folkhögskolan och jag ska försöka hinna med en buss hem, MEN! Kom tillbaka! Jag har massor av inlägg kvar att publicera, dessutom kommer det att dyka upp en film.........!!!!! Så kom tillbaka, ikväll och kanske imorgon kväll om jag inte hinner med allt. Blir det bra? Bra! See you soon!

MÖJLIGHETERNAS ARENA!



På Möjligheternas arena fick deltagarna chans att prata med folk i branschen, personer de kan få hjälp av på många olika vis, i allt från coachning, pengar till hur man startar en förening. På plats fanns representanter från Region Gävleborg, Studieförbundet Vuxenskolan, Leader Gästrikebygden (och Hälsingebygden), Länskultur Gävleborg och Musik Gävleborg.

SPEEDDEJTING.



Efter lunch var det dags för speeddejting! Först fick deltagarna fundera över sina idéer och skriva ner svar på varför, var, hur, vilka och när. Sen samlades alla i en yttre och en inre ring där de fick speeddejta med varandra. En berättade sin idé på 30 sekunder och fick sedan en minuts feedback av den som satt mitt emot, och sen byttes det partners och uppgifter så alla fick öva sig på att snabbt göra ett gott intryck och pusha för sin idé samt att ta emot och ge konstruktiv feedback.

Alla deltagarna var väldigt inne i det och det blev hög volym när alla pratade, riktigt roligt att se hur de drog nytta av varandra, bytte nummer och annat smart och bra!

HEJ LOVISA SVANSTRÖM!



Vem är du?

Jag arbetar som ungdomsinspiratör för Studieförbundet Vuxenskolan.

Med vad kan du hjälpa unga arrangörer?
Allt! Handledning, coachning. Nätverk. Hur man går till väga. Att arbeta med sitt projekt i cirkelform. Jag har ett spel som heter Arrangörsspelet som är bra. Jag kan också hjälpa till med att starta föreningar, söka pengar och projekt. Se till att din idé blir verklighet! Maila Lovisa på [email protected] eller gå in på Lovisas jobb-facebook här!

HEJ THERES SUNDBERG!



Vem är du?
Jag representerar Leader Gästrikebygden som är en av arrangörerna till denna utbildning.

Hur kan Leader Gästrikebygen vara till hjälp om man är en ung arrangör?
Leader Gästrikebygden främjar landsbygdsutveckling i Gästrikland, och som ung arrangör kan man söka pengar hos oss till sitt projekt. Hör av dig till oss om din idé på [email protected]!

WORKSHOP - DET SKAPRA LÄGET, HUR FUNGERAR ALLT NÄR DET VERKLIGEN GÄLLER?



Nu på förmiddagen har deltagarna fått gå på en workshop med Andreas Tinnerholm. Workshopen handlar om det skarpa läget, hur löser man problemen som uppstår vid ett arrangemang och hur ska man planera för att motverka dem innan de händer?

Andreas Tinnerholm jobbar i filmbranschen. Han är den som planerar hur allt ska gå till vid inspelningar, var man ska hålla till, bokar boenden, räknar ut kostnader... Ja, det finns hur mycket som helst att tänka på och allt kan gå snett. Deltagarna fick i grupper diskutera om vad som kan gå fel under en filminspelning. Vad behöver man tänka om om man spelar in en scen på ett torg mitt på sommaren? Vem kan komma och störa? Vilka tillstånd behöver man? Det är väldigt mycket att tänka på...

MÅNDAG.



Det har ju blivit måndag nu, andra och sista dagen på utbildningen. För att komma igång på morgonen så lektes det några lekar. Det var armar i luften, hopp, kläder ut och in och annat tok. Fina deltagare va??

HEJ JOHAN ANDRUNG!



Vem är du?
Jag är konstkonsulent på Länskultur Gävleborg som är en av arrangörerna till denna utbildning.

Hur kan du hjälpa ungdomar som vill göra något kulturarrangemang?
Länskultur Gävleborg kan ge projektstöd, och förutom pengar kan jag dela med mig av mitt stora nätverk då jag känner många i branschen både i Sverige och utomlands.

HEJ AGNETA ÖRTEGREN!



Vem är du?

Jag representerar Länsteaterföreningen/Riksteatern Gävleborg. Vi är som en paraplyorganisation för de som arbetar med scenkonst i länet och är en av arrangörerna till denna utbildning.

Hur kan du vara till hjälp för de ungdomar som vill arrangera något inom drama/teater?
Jag kan bidra med coaching och mitt breda nätverk, samt hälpa till med hur och var man kan söka pengar för teaterprojekt.

HEJ DELTAGARE!


Fredrik Nilsson, Bollnäs (Arbrå).


Varför har du kommit till denna arrangörsutbildning?

Jag har ett band och vill lära mig hur man fixar spelningar och sånt.

Vad har du arrangerat tidigare?
Någon liten spelning med bandet.

Vilket är ditt drömarrangemang?
En konsert i Globen!


Lyssna på Fredriks band KRITA här!

UNGDOMSDESIGNERS.



Det här är en av våra deltagare, Anton Nässlander från Gävle. Han arbetar för projektet Ungdomsdesigners soom går ut på att göra ungdomars röst hörda med hjälp av sociala medier. Kolla in Ungdomsdesigners på facebook eller läs bloggen där Anton hunnit blogga om arrangörsutbildningen.

BILLION DOLLAR BABIES.



Kvällsöverraskningen blev dessa gossar! Billion Dollar Babies. De skulle till Tyskland och spela morgonen efter men gjorde en särskilt unplugged-spelning för alla deltagare. Stämsång och vackra melodier. Ja, faktiskt! Men det är väl det som ligger bakom distade gitarriff som ju inte var närvarande den här kvällen. Detta utesluter dock inte drag och fullt ös! Det var grymt och publiken var peppade och med på noterna. Kolla in Billion Dollar Babies hemsida här!

WORKSHOP - MARKNADSFÖRING.



God morgon! Igår hade Frank Kooistra en workshop med deltagarna om marknadsföring och målgruppsarbete. Frank Kooistra driver egna företaget Frankster som erbjuder tjänster inom områdena grafisk design, projektledning och pyroteknik. Han är dessutom sångare i bandet Billion dollar babies. Alltså kan han en hel del om det här med marknadsföring!

Deltagarna fick arbeta i grupper och hitta på events. Sätta upp en målgrupp och arbeta fram en plan för marknadsföring av eventet. De hittade på alla möjliga events, som välgörenhetskonserter som skulle marknadsföras genom TV4, disco med affischer på skolan och facebookevent, ungdomar som säljer biljetter till sina kompisar och bloggare som bloggar om den kommande händelsen, LAN med konserter som marknadsförs på IT/Data-gymnasier, hobbybutiker och spelforum med mera.

Gruppen ovan hade gjort upp en plan för en konsert av unga för pensionärer. Där skulle man satsa på att nå ut genom lokaltidning, radio och tv, samt göra som ett pre-event då man skulle åka till äldreboenden och spela någon låt som en "teaser" inför vad som komma skulle.

RSS 2.0