Debattartikel från unga som mött statsministern


Är vi låtsasmänniskor?

Hur ser egentligen vuxenvärlden på oss unga? Frågan känns högst relevant efter vårt möte med statsminister Fredrik Reinfeldt onsdagen den 9 mars. Vi känner att vuxnas förhållningssätt gentemot oss är bland det viktigaste som finns. Unga har ofta ett behov av stödjande vuxna runt omkring sig som visar vägen och öppnar dörrar.

Alla unga behöver rätt förutsättningar, en chans att medverka i samhällsbygget och få engagera sig. Det handlar om att tro på sig själv. De flesta av oss som deltog i mötet med statsministern hade aldrig tidigare träffats och vi visste heller inte dagen innan vad vi ville ta upp. Men tack vare att vi fick rätt förutsättningar innan mötet så vågade vi alla berätta om våra idéer, våra egna personliga tankar som var och en brinner för. Men, som ung upplever vi ofta att det är till nackdel att vara engagerad. "Men du som är så engagerad" - känns ofta nedvärderande. Som om vår bild av verkligheten inte är den sanna.

Politiker, tjänstemän och andra vuxna med makt måste göra sig tillgängliga för unga - framförallt med information som berör unga. Ska vi känna oss delaktiga i det gemensamma samhället måste vuxenvärlden ta oss på allvar och räkna med oss - oavsett vilka frågor det gäller. Det finns inga ungdomsfrågor! Våra liv berörs i princip av allt som vuxna berörs av.

Vi är beroende av en bra infrastruktur, en bra arbetsmarknad, skolor och meningsfull fritid och en känsla av sammanhang och delaktighet.

Mötet med Reinfeldt gick till på ett bra sätt - Fredrik lyssnade på oss och var intresserade av våra idéer. Därför bad vi om en uppföljning på mötet för att se hur han arbetar vidare med ungas livsvillkor. Tyvärr upplevde vi att både statsministern och media redan hade bestämt sig för vad som är en ungdomsfråga och vad vi som unga får tycka till om och inte.

Den riksmedia som deltog i mötet, Dagens Nyheter och TT, ställde inte en enda (!) fråga till oss om vår upplevelse! Trots att mötet handlade om oss unga och vår framtid. Ointresset från Dagens Nyheters journalist var på gränsen till oförskämd. Inget av det vi talat om hade gått in. Syftet för mötet med oss nonchalerades totalt. Men DN kommenterade efteråt till statsministern att vi var ”väldigt engagerade” unga…

Vi vet att de allra flesta unga är engagerade unga - bara rätt förutsättningar ges. Vi tycker att det idag hänger på oss om vi ska vara en aktiv del av samhället. Men vi känner sällan att samhället kommer till oss och ber om vår medverkan. Vi får då oftast till svar "Hör av dig om det är något" eller i bästa fall "lägg ett medborgarförslag".

Vi sitter på expertkunskap om hur det är att vara ung just nu och vi tror att vårt gemensamma samhällsbygge skulle bli så mycket bättre om fler vuxna såg potentialen i unga.

Kajsa Aune, 17 år, Järvsö

Zejnab Al-Zibala, 19 år, Söderhamn

Stefan Helmersson, 17 år, Järvsö/Gävle

Rebecca Drage, 15 år, Forsbacka

Björn Grundström, 20 år, Delsbo

Line Westring, 22 år, Valbo

Michela Nordin, 15 år, Valbo

Sofie Norling, 19 år, Torsåker

Anton Axelzon, 20 år, Österfärnebo

Magdalena Hamlin, 19 år, Delsbo

Kalle Syri, 15 år, Gävle


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0