Modighetsrecept till Malin Ängerå, Ljusdal (s)


Malin Ängerå är 42 år och socialdemokratisk ordförande för utbildningsnämnden i Ljusdals Kommun. Malin tycker själv att hon är ganska modig men deltar i utmaningen för att det är en rolig idé som dessutom kan ge henne de rätta verktygen för att komma vidare i arbetet med att involvera unga i samhällsutvecklingen. Malin har skuggats av Jonathan Nord och Ellen Nilsson och här kommer deras två uppdrag till Malin. 

Uppdrag 1: Vår drömkommun

Behov
Vi har under vår undersökning noterat att kontakt mellan politiker och medborgare i Ljusdals kommun saknas. Väldigt få människor, i spridda åldrar, vet vilka de kommunala politikerna är och på så vis är det även svårt att veta vem eller vilka man ska kontakta för att öka sitt inflytande som medborgare.

Uppdrag
Malin Ängerå ska, för att bemöta behovet vi har kartlagt, erbjuda ett antal klasser i Ljusdals kommun (både på grundskole- och gymnasienivå) att tillsammans skapa såkallade tankekartor kring sina drömmar och framtidsvisioner för kommunen. Förslagsvis så tidigt som möjligt i början av höstterminen 2011. Malin ska erbjuda sin närvaro när klasserna formger sina kartor. Hon ska då vara partipolitiskt neutral och enbart representera kommunen. Malin ska delta i skapandeprocessen genom att uppmuntra eleverna att uttrycka sina drömmar och samtala med dem kring dem. Malin ska inte i första hand uttrycka sina egna åsikter, utan främst hjälpa eleverna att få fram sina åsikter, genom att till exempel ställa frågor som till exempel ”hur menar du?”, ”varför?”, ”kan du berätta mer?”. Det är viktigt att Malin är positiv i sitt bemötande och visar på aktivt lyssnande. Tankekartorna ska göras i grupp på stora papper. Det som ska framgå på papperna är ledord till hur man vill att kommunen ska se ut i framtiden. Det kan vara både subtila förslag (hur ska det kännas att bo i Ljusdals kommun) och fysiska förslag (vad som ska finnas). Hur kartorna ska utformas är upp till varje klass, kreativitet uppmuntras.
Det är upp till Malin själv hur erbjudandet ska framföras till klasserna och vilka klasser som ska tillfrågas. När arbetet presenteras är det viktigt att det förklaras på ett sätt som är begripligt även för yngre barn så att de förstår vad de ska göra och innebörden. Det är också viktigt att det blir en bred referensgrupp och att så många delar av kommunen som möjligt får komma till tals. Minst en klass från varje årskull ska tillfrågas (1-9 grundskolan + 1-3 gymnasiet = sammanlagt 12 grupper).

Tankekartorna ska sedan samlas in och Malin ska gå igenom dem, gärna tillsammans med andra människor från BUN. Arbetsgruppen ska sedan reflektera över det som står på kartorna och ta barnen och ungdomarnas åsikter och drömmar till sig. Slutligen ska tankekartorna ställas ut på en offentlig plats (t.ex. bottenvåningen på förvaltningshuset) så att allmänheten också kan se dem. Malins egna tankar och reflektioner samt syftet med utställningen ska också finnas på utställningsplatsen.

Syfte
Syftet med detta uppdrag är att Malin ska etablera kontakt med kommunens ungdomar och på ett icke partipolitiskt sätt ge kommunen ett ansikte. Genom att rikta in uppdraget på skolungdomar kan kommunen ta del av deras idéer och tankar och den yngre generationen erbjuds delaktighet och engagemang i kommunala frågor. Detta ska förhoppningsvis leda till en mer öppen relation och dialog mellan ungdomar och politiker och i förlängningen, när ungdomarna blir vuxna, till dito mellan vuxna och politiker.
Syftet med utställningen är att allmänheten ska få se att politikerna har tagit till sig av de ungas åsikter och att deras åsikter och tankar tas till vara. Det är även ett sätt för medborgarna i Ljusdals kommun att dela åsikter med varandra och väcka tankegångar och hopp inför framtiden.

Kriterier för att uppdraget ska anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
För att Malin ska lyckas med uppdraget är viktigt att
• så många klasser som möjligt involveras
• eleverna som deltar känner sig sedda och viktiga (detta kan koma att kontrolleras genom stickprov i de utvalda klasserna)
• tankekartor skapas - tankekartorna ska ses över av Malin och helst några till representanter från BUN
• en utställning arrangeras så att så många som möjligt får ta del av projektet
• utställningen ska vara påbörjad senast den 10:e oktober


Uppdrag 2: Speakers Corner

Behov
Politiker i Ljusdals kommun är ganska oigenkända på köpingen. Detta leder i sin tur till brist på tillit och kommunikation: för att man som medborgare ska vilja kommunicera krävs igenkännande. Detta gäller såväl vuxna som ungdomar.

Uppdrag
Malin Ängerå samlar ihop ett antal politikerkollegor för att upprepade gånger försöka starta dialog med medborgare på bestämd, offentlig plats. Platsen ska vara bestämd i förväg och även tidpunkten. Det ska även ha marknadsförts så att allmänheten har blivit informerad om att de kan komma till platsen för att föra dialog med politikerna. Är det ingen medborgare som kommer dit för att samtala får politikerna själva försöka starta samtal med förbipasserande. Därför bör platsen vara på något ställe där många människor rör sig (t.ex. Postplan). Tidpunkten är valfri men det är viktigt att det sker när så många som möjligt rör sig i området eller har tid och möjlighet att ta sig dit. Mötesplatsen som ska skapas av Malin och de andra politikerna ska vara välkomnande (tänk vardagsrum: soffor, bekväma möbler etc.) och utomhus. Utforma mötesplatsen så att ungdomar välkomnas att delta. Kanske går det att placera den vid Slottegymnasiet eller någon annan skola någon gång. Det är viktigt att företeelsen upprepas så att allmänheten blir vana vid att se politiker på köpingen, utanför förvaltningshusets väggar, och lär sig känna igen deras ansikten. Politikernas personligheter och engagemang ska presenteras för medborgarna. Malin och de andra politikerna ska rikta sig till alla åldersgrupper och man ska ta allas åsikter och tankar på allvar, vuxen som gammal. Politikerna ska inte representera sina partier eller ideologier utan vara ute som representanter för Ljusdals kommun. De ska inte pracka på någon sina egna åsikter utan först och främst lyssna på allmänhetens åsikter och öppna upp för dialog.

Malin ska under tiden som arbetet fortgår skriva löpande reflektioner som sedan ska presenteras på lämpligt sätt. (Kommunens hemsida, blogg eller dylikt).

Syfte
Syftet med uppdraget är att skapa tillit för kommunens politiker och se till att dessa tar sig ut på köpingen. Kommunmedborgarna ska kunna känna igen sina politiker och unga ska känna att de uppmuntras till att delta i politiska frågor på ett ickeformellt sätt.

Kriterier för att uppdraget ska kunna anses genomfört och kunna godkännas av juryn:
För att Malin ska lyckas med uppdraget är det viktigt att
• hon lyckas engagera andra politiker
• de ska förstå att det är viktigt med medborgarinflytande
• en mötesplats ska grundas
• arbetet marknadförs
• kontinuerlig kontakt ska upprättas (minst 2 gånger under hösten)
• fler medborgare involveras i dialogen
• ungdomar bjuds in särskilt
• reflektioner sker kring arbetet


Hälsningar Förändringsagenterna i Region Gävleborg & Framtidsboxen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0